Сметките на лицата, които не плащат здравните си вноски, скоро няма да са обект на банкова тайна и при доказана платежоспособност държавата ще може да претендира за непреведените суми. Така ще наказва некоректните платци и ще дисциплинира всички, които възнамеряват да пестят от задължителните разходи за здраве. Конкретните мерки ще бъдат разписани в специални законодателни промени, които са част от правителствената програма за управление на здравния сектор, с която Клуб Z разполага. 

Управляващите няма да пипат сегашния размер на здравната вноска от 8%, но са заложили по-висока събираемост на осигуровки. Постъпленията по това перо в Националната агенция по приходите трябва да расте с 10% на година, като най-строго ще се следи дали изпълняват задължението си самоосигуряващите се. Добрата новина е, че държавата също ще превежда по-високи вноски за контингента от хора, които осигурява за здраве (ученици, студенти, пенсионери, безработни, социално слаби, военни и пр.). Сега по тази линия в бюджета на здравната каса постъпват около 980 млн. лв., но това е само половината от общата дължима сума.

Планираното повишаване на приходите, разбира се, няма да се случи без строг контрол на разходите. В тази сфера правителството ще разчита на електронното здравеопазване и планира в най-кратки срокове да изгради платформите за управление на персоналните здравни карти, личните досиета и електронните рецепти. Всички те ще бъдат обединени в интегрирана информационна система, която ще следи в реално време всички прегледи, плащания и медицински процедури в сектора. По този начин властта се надява да сложи край на злоупотребите и източването на средства от здравната каса.

Междувременно основният акцент на здравните реформи ще падне върху спешната помощ. Както ресорният министър Петър Москов сам обеща, заплатите на лекарите в системата ще скочат с 20% още през тази година, а до края на мандата трябва да се увеличат двойно. Предвижда се персоналът да се обогати с парамедици, а самите спешни центрове да се разпределят равномерно на територията на страната. Ще бъдат купени нови санитарни автомобили, както и оборудване за мобилните медицински екипи. Всички структури за спешна помощ, включително и тези в болниците, ще бъдат основно реконструирани, а за да работят без затруднения, държавният бюджет ще им осигури по-висок бюджет.

В тази връзка пакетът от медицински дейности, заплащан от Националната здравна каса, ще претърпи доста редакции. Приоритетно ще се финансира извънболничната помощ, за да се спестят поне част от разходите за скъпи процедури в лечебните заведения. Ценообразуването и остойностяването на услугите ще бъде преразгледано така, че пакетът на касата да се раздели на основен (базов) и допълнителен. Според първоначалната информация на здравното министерство, базовият пакет ще се покрива напълно с публични средства, а дейностите в допълнителния ще се поемат от частните дружества за здравно осигуряване.

Отделно НЗОК ще бъде задължена да купува лекарства "през прозрачна и конкурентна процедура". В правителствената програма липсват подробности, но вероятно става дума за лансираните от здравния министър електронни борси за лекарства в болниците. Идеята е лечебните заведения да поръчват медикаментите и консумативите си през специална електронна система, за да се елиминира съществуващата практика лекарствата да имат различни цени в отделните заведения.

Що се отнася до болниците, които генерират най-сериозни разходи в системата, те ще бъдат контролирани не само финансово, но и административно. Правителството започва да пише нова Национална здравна карта, която ще бъде пряко обвързана не само с бюджета на здравната каса, но и с правилата за акредитация на лечебните заведения. С други думи новите болници ще трябва да отговарят на много повече условия, за да получат разрешение за дейност от здравните власти, а съществуващите ще бъдат преструктурирани в зависимост от критериите и изискванията на Националната здравна карта.

За да изпълни ангажиментите си, здравното министерство започва преброяване на наличната апаратура в страната, както и компетентните лекари, които могат да работят с нея. Въз основа на резултатите ще бъде съставена и специална Карта на високотехнологичните дейности у нас.

Какво още предвижда правителствената програма вижте ТУК.