Ударни групи за реагиране в случаи на бедствия и аварии смята да сформира правителството, става ясно от управленската му програма, която предстои да бъде повестена утре и с която Клуб Z разполага.

Правителството планира да създаде "Национален катастрофичен застрахователен пул за финансиране на превантивни дейности, свързани с намаляване на риска от бедствия". С какви средства ще разполага този "пул" все още не е ясно. 

Като мярка срещу бедствията е записано и усвояването на 10,5 млн. евро помощ от Еврокомисията от фонд "Солидарност". 

Ще бъдат и "пълноценно" използвани силите на армията. Чрез сформиране на "модулни формирования на регионален принцип" съобразно заплахата (инженерен тип за действия при земетресения, наводнения, свлачища, химически формирования за действия при радиационна или химическа авария и др.). Предвижда се и сформирането на доброволчески отряди за реагиране при бедствия и аварии. 

Предвидено е още "осигуряване на летателен ресурс" за спасителни операции по гасене на пожари, което може да се разбере като осигуряване на нова летателна техника. 

Като приоритет е записано и доизграждане на Националната система за ранно предупреждение при бедствия и аварии или т.нар. сирени във всички 28 областни града, както и в 260 общински. В момента системата работи едва в половината области.

По отношение на свлачищата пък кабинетът предвижда да се извършва контрол над инвестиционните намерения в опасните райони.