Предложението на "Атака" да отпадне забраната за пушене на закрито влиза в дневния ред на парламентарната здравна комисия днес. Вносител на текстовете е лично председателят на партията Волен Сидеров, а промяната се прави с изменение в Закона за здравето.

Националистите настояват да се върне стария режим, при който в ресторантите, баровете, дискотеките и летищата пушенето не беше ограничено. За целта бяха обособени специални помещения, в които всеки спокойно можеше да запали цигара. Практиката обаче беше напълно отменена под натиска на европейските здравни власти. Според тях пасивното пушене уврежда организма не по-малко от активното, а отделно води до допълнителни разходи за лечение на заболяванията, причинени от вредните ефекти на никотина.

Офанзивата за отмяна на правилото у нас беше подета и от червения депутат Атанас Зафиров в началото на годината след като се завърна от ваканция в Белград. Както е известно тютюнопушенето на закрито в Събрия все още не е забранено, но само преди десетина дни властите там обявиха, че също възнамеряват да въведат по-строг режим.

Очакванията на този етап са, че поправката в Закона за здравето няма да мине, защото мнозинството в ГЕРБ и Реформаторскя блок подкрепят забраната. Миналият парламент също направи опит да върне либералния режим, но се провали въпреки силното лоби на тютюневата индустрия.