Демаркационна линия ще бъде изградена между воюващите в Източна Украйна. За това се договориха министрите на външните работи на Германия, Украйна, Русия и Франция. Срещата на т. нар. нормандска четворка завърши късно снощи в Берлин.

Всички страни в конфликта в Украйна трябва да прекратят незабавно военните действия, се казва в изявление на Щанмайер, Климкин, Лавров и Фабиюс.

"Призоваваме всички въвлечени в конфликта в Украйна страни да прекратят военните действия и изтеглят тежкото въоръжение в съответствие с договореностите, залегнали в Минския меморандум от 12 септември 2014 г.", твърдо заявяват дипломатите.

"Призивите ни към зачитане на договореностите от Минск не се спазват и даже напротив - сраженията в Донбас ескалираха, което доведе до много жертви, в това число сред цивилното население. Бойните действия трябва да бъдат прекратени незабавно и съблюдаването на примирието от всички замесени страни - възстановено", добавят загрижени те.

Срещата в Берлин бе председателствана от домакина - външния министър Франк-Валтер Щайнмайер. Четиримата отбелязаха, че "съществен прогрес по спазването на примирието трябва да бъде достигнат на планираната среща на високо равнище в казахстанската столица Астана".

Бе отбелязано, че под "съществен прогрес" трябва да се разбира създаването на условия за действително прекратяване на огъня, постигането на съгласие за осигуряване на коридори за хуманитарна помощ и продължаване на процеса по освобождаването на пленници.

"От замесените в конфликта страни зависи дали мирното съглашение от Минск не е просто лист хартия", отбеляза Щайнмайер, признавайки, че разговорите са били тежки и "изпитание за търпението на всички участници в срещата". "Все пак постигнахме прогрес, постигайки съгласие за демаркационната линия в Източна Украйна".