Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не спира да ме занимава вечният български въпрос: Защо не се оправяме?

Днес търсих отговора му в дописки из интернет и читателски коментари под тях.

Две от тях ми подсказаха някои хипотези. Моля никой да не се обижда.

Повтарям – става дума за хипотези, които животът утре може да опровергае.

“Южен поток”

“Факт е, че България изпусна добър проект и диверсификация на транзита през Украйна”, пише един читател.

Не мога да разбера какво ни кара да вярваме, че ако минава през Украйна руският газ ще спира, а ако идва пряко под Черно море, няма да спира?

Какво още трябва да се случи, за да прогледнем, че проблемът не е в маршрута, а в доставчика. Той използва газа не като стока, а като оръжие.

Защо си мислим, че ще го използва само срещу украинците? Защото те са “фашисти”, а ние сме “братушки”? България не подкрепя ли санкциите на ЕС срещу Русия?

Какво още трябва да стане, за да вденем, че ни трябва друг доставчик, а не друга скъпа тръба до сегашния?

Голям рев се изрева, че сме изгубили проекта, който сменя опосредстваната несигурност с пряка такава срещу около 4 милиарда евро.

Никой не пита защо вече 25 години държавата не инвестира почти нищо да намали разхитителното енергопотребление у нас. Нали най-евтината енергия е спестената? Защо доскоро беше блокирано всичко, което може да даде на България алтернативни ресурси – проучвания за шистов газ, търгове за сондажи в Черно море, интерконектор с Трансадриатическия газопровод в Гърция? Защо беше цялата кампания срещу възобновяемите енергии и 20-процентовата такса върху тях?

В същото време се развява заплахата, че след като “мести” газовото трасе към Турция, Русия ще спре доставките през Украйна.

Т.е., след като търпи тежки загуби от двойно падналите цени на петрола, тя ще се лиши и от приходите от природен газ. При положение че тези горива се равняват на 76 на сто от износа й за ЕС.

Никой не пита как се мести газово трасе, когато в търговските договори са посочени точки на доставка.

Много хора у нас отказват да видят тези прости факти. Извинете, но и Господ не може да ни помогне при това положение. В днешно време няма как да живееш едновременно глупаво и добре.

“Шарли ебдо”

“Много се извинявам, че ми е леко през дедовия и за тия, къде обясняват, че са Шарлита, и за другите, Ахмедовците, а и за третите, къде били и едните, и другите…, чета на друго място. - Je suis Северозападо… Мое да е много ограничено, ама не ми пука. Ние сме у режим на поголовно изтребление, така че, простете ме, ама некък Je suis Charlie предизвиква у мене по-скоро усмивка…”

Драги Северозападе, и на тези, дето им се усмихваш, им е през дедовия за тебе. Ако гледаш телевизия между ракиите, преброй колко са Шарлитата и Ахмедовците и се виж колко си ти. Белким разбереш, че нацупеният ти провинциализъм те обрича да си невидим, забравен и северозападнал до гроб.

Отказваш да съчувстваш, да участваш, да си солидарен и после искаш да ти съчувстват, да са солидарни с тебе. Няма как. Ти казваш на света: "Не ми пука за тебе, защото спряха рейса до наше село." Няма как да се оправиш, драги.

Какво искаш да кажеш? Да не сме солидарни с “Шарли”, защото в Африка има глад, В Сирия и Ирак – война, в Северна Корея – диктатура, а в България – корупция и мизерия?

Ако трябва да сме честни докрай, на тебе ти е през дедовия и за Африка, и за Азия, и за Латинска Америка, и за България. Ти се отнасяш и към себе си както към света – без уважение. Скептицизмът ти е циничен, ракиен. И не може да произведе нищо освен цикличен махмурлук.

Разбира се, че си в свещеното си право да не ти пука за другите и да заявяваш това високо. Но тогава не негодувай, че не можеш да живееш като тях. Особено като Шарлитата. Сам си го пожелал.

-----

* Този и други текстове на същия автор можете да прочетете ТУК.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

разкошен текст, особено в частта за провинциализма!!!

Не знам откога се е наченала нашенската тъпотия. 1. Дали от Освобождението ни, когато русофилството се е наложило като устойчиво народно суеверие. (Пишман социялистите да не скачат като опърлени. Изразът е на Димитър Благоев в "Принос към социялизма в България". Ама кой ли ти чете. Еле, па да мисли.) 2. Или се е утвърдило през ония години, дето били стигали. Стигат, ама не. Продължават си. Извън 45-те. 3. И утеха от нийде се не види.

Пише се "социялизЪмЪ...." от заветите на др. Т. Живков с партизанско име Янко

Венета

Г-н Желев, допадате ми като журналист и много често Ви чета. Но, не мога да се съглася с Вас този път, що се отнася до втората част и статията "Je suis Северозападо". Достатъчно е да вникнете малко повече и по-нататък: "Та, приказката ми беше, че с най-европейски и цивилизационни чуства ви казвам, че мое и да ми е станало малко мъчно за целата ганимация покрай шарлитата; мое да съм се впечатлил и да съм цъкал с език за милионите по площадите и баш толко милионнио тираж; мое даже и некоя сълза да съм пущил за тия ора, къде си отидоа без време здрави и прави, ама тва нема да го кажем на глас, що тука, у Северозападо, мъж, къде реве, не го викат и за кибик." "Само който е минавал оттам, ще разбере напълно за какво става дума. Северозападният човек е различен антропологичен вид." Та в превод този пасаж е "мъчно ми беше съчувствам", няма как от човек, и то мъж от този край да прочетете повече от това. Според мен наистина не сте разбрали какво е искал да каже авторът - акцентът не е на "не съм съпричастен с другите", а съпричастни ли сме с нас самите.

Радев

Лесно е да си солидарен от топлите кабинети на уредения Брюксел. Ама я да го видя Желев колко щеше е съпричастен ако дивееше с 300 лева заплата (и то ако въобще имаше работа) някъде из монтанско. дали въобще щеше да му дреме за разни шарлита-марлита? Силно се съмнявам.

Развеселен

а най-лесно е, другарю Радев, да си прост. Това е видимо и от вашия коментар.

Стоян

Къде ви е бизнеса в северозапада бе? Аре стига чакахте на хранилка, по възможност държавна. Работа има колкото щеш- я си вижте пътищата, площадите, сградите, полетата, услугите. Ама вие работа не щете, искате заплати. А това, което превръща работата в заплата е пот и мозък, но за селяндурина и двете са мръсни думи.

Желев, наистина отчайваш с глупостта си! Кой контролира тръбите в Украйна? Да не е случайно синчето на вицепрезидента Байдън? И ако САЩ и Русия пак решат да си мерят потентностите, няма ли да се надцакват с газа? Значи има реална възможност доставките през Украйна да бъда спрени в един момент!!! А за хората от Северозапада можеш да пишеш, само ако си поживял там. Щото те всичките са във военно положение. Борят се за оцеляване срещу циганския терор, срещу местния феодализъм, срещу безхаберието на държавата по отношение на горните две и срещу липсата на желание у когото и да било да ги разбере и да им помогне. Как очакваш тогава да са съпричастни към нещо?

червен идиот ;)

д-р Петроff

За хората от Северозапада ще ти кажа,че 25 години гласуват хард в червено и сега вече берат плодовете на това.От твоят пост разбирам,че дори не знаеш КОЙ спира газа. Кашата от опорните точки издава некомпетентност до глупост.И това във времето на Гугъл.Потърси,прочети и осмисли защото е казано ...и който търси ще намери...

д-р Петроff

Газа винаги се спира от Русия така, че няма значение през къде минава.Тъпо и наивно е да вярваш,че Русия ще наказва Украйна,а няма и скимне да наказва ЕС.За това не трябва да и се дават повече възможности да изнудва никой. Това е по политическата част.Няма смисъл да се заравят в тръби пари,като на другата страна е партньор като Русия. По икономическата: с нищо няма да се промени цената на газа в България или само ще се повиши и ще се финансира петата колона у нас и във всички страни през които минава. По техническата част(цитирам В.Филипов) : За Син поток са нужни 150 атм. нагнетяване.За Южен поток ще са необхоми 300 атм.Няма доказателство,че руснаците имат такава технология и могат да направят това.В момента се строят 14 терминала за втечнен газ в ЕС и се сондира за шистов газ. Да прочетем заупокойната молитва на Ненужен поток и да се зарадваме,че само 200-300 млн се набутахме.

Не мога да разбера какво ни кара да вярваме, че ако минава през Украйна руският газ ще спира, а ако идва пряко под Черно море, няма да спира?

Господин Желев,елементарно,/перефразирам/ Желев,защото както и Еврона,така и Руссия имат взаимна облагаупървите имат евтина газ,вторите получават заплащане и няма да я има Украина,която да си всима газ без да заплаща за него,ако и това не проумявате Уотсън,тогава не пишете и не се правете на спец по въхроса а си спомнете за идна близка зима,дето българия се чудеше какво да прави

Ако минава под Черно море, крадливите укри няма как да крададат от транзита, и съответно Русия няма да има защо да ни спира газа. Авторът има нужда от спешна мозъчна операция, да му присадят втора гънка. Честит Турски поток на всички евровурстове!

Ти руснал ;и си? Или обикновен идиот!

Развеселен

ще има турски поток, сети се сам къде

Je suis ДОНЕЦК. Днеска фашистката киевска хунта обстрелва цивилни по автобусни спирки. Десетки загинали... ...на съвестта на нигъра

Петко

Колко приятно е да си стоиш в София, да гризеш химикалката и да обясняваш какви селяни са селяните от северозапада, защото се ядостват, че им е спрян автобуса, вместо да се кахарят за международното положение, та и международното положение да се закахъри за тях! Обаче, ако не си поживял с тия хора, ако не си пил по 1-2 ракии с тях и не си мръзнал поне веднъж по пътя, по който вече не минава автобус, си оставаш обикновен празнословец, който изкарава някой лев като плюе по сиромасите. Най-лесно е, те няма как да отвърнат, освен като теглят по някоя майна, и то само в случай, че някой им каже какво пише у нето.

Петко, в епохата на химикалката си останал ти. Другите пишат отдавна на компютър или таблет и не ги гризат.

MARIA SALVADOR

Пише се кахЪрят. Ей, не го научихте тоя правопис!

Отново чудесна статия, русофилите луднаха.Няма нищо друго да боли така силно като истината. Простакът го осъзнава, но нищо не може да направи. Яд го е на умните, на можещите, на знаещите и прави всичко възможно да ги спре, но рано или късно се пропива или самоубива.

Наведи се да мине теслатааааааааааааааа...

Желев, изтрили сте ми коментара, щото не е удобен за толерастията, но пак ще ти кажа, че в твоите скучни писания има само политкоректни бездушни лозунги, а в тези на опонента ти - човещина. Много по-ценно качество.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.