Адвокат Александър Кашъмов бе единодушно избран за председател от новопопълнения състав на Националната комисия по журналистическа етика. Негови заместници ще бъдат Петя Миронова от комисията по етика към Съюза на българските журналисти (СБЖ) и журналистът от „Капитал“ Весислава Антонова. Кашъмов ръководи правния екип на „Програма достъп до информация“ и от години подпомага журналисти в борбата им за информация и защита на източниците.

Във вторник ще се проведе първото заседание на комисията, в която вече има постъпили жалби и сигнали за нарушения на Етичния кодекс на българските медии, приет през 2004 година. Комисията реши да разглежда и да се произнася по сигнали за всички медии, независимо в коя организация членуват и дали не са подписали и друг етичен кодекс.

Останалите членове на комисията са проф. Нели Огнянова от Софийския университет, доц. Райна Николова от Нов български университет и журналистите Бойко Василев (БНТ), Гена Трайкова (bTV), Даниела Тренчева (Нова телевизия), Невена Праматарова (БНР), Илия Вълков (Дарик радио), Ивайло Нойзи Цветков (OFFnews) и Иван Бедров (Clubz.bg).

Членовете на комисията бяха избрани от Съвета на учредителите на фондация “Национален съвет по журналистическа етика”, в която влизат Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО, Съюзът на издателите в България, СБЖ, Центърът за развитие на медиите. Тя е създадена през 2005 г. и досега работеха две комисии – по етика в печатните и по етика в електронните медии. От тази година всички жалби ще бъдат разглеждани от една комисия.