"Вярвам на колегите от Спешна помощ, не на г-н Местан, че е толкова загрижен за тези неща, за които говори".

Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира пред Нова тв исканата от ДПС оставка на министър Петър Москов заради статистиката за нападенията над лекари от Спешна помощ. По данни на здравното ведомство регистрираните случаи на атаки над спешни екипи са 225, а според полицията са само 17. С тази причина лидерът на ДПС Лютви Местан вчера поиска оставката на Москов.

"В крайна сметка това дали някой ще сезира органите на МВР, че е бил нападнат е въпрос на негов личен избор. Ние искаме те да го правят, за да има максимално съвпадение на статистиката от двете страни", каза Шарков. 

По думите му в голяма част от случаите нападнатите медици не сезират органите на реда, а продължават да изпълняват задълженията си. 

"Изнесените от министър Петър Москов данни за нападенията над лекарите от Спешна помощ са манипулирани, той се опитва да противопостави лекарите на ДПС. Министърът в своите публични изяви умишлено заблуждава обществеността, че регистрираните случаи са 225", заяви д-р Хасан Адемов.

Той обвини здравния министър, че се опитва да атакува цял един етнос с "измислена статистика" и обясни, че движението не подкрепя нападенията и ако има такива, на виновните трябва да се търси отговорност. Адемов посочи, че независимо от статистиката, дори едно нападение над лекар е огромен обществен проблем. 

"Министърът си позволява език на омразата и ксенофобско отношение. Заявихме, че ще имаме нулева толерантност по отношение на езика на омразата", допълни Адемов. 

Д-р Ваньо Шарков зададе въпроса защо точно сега от ДПС искат оставката на Москов и допълни, че политизирането не решава проблема.

"Интересно ми е кой на чия страна е в този конфликт? Статистиката на МВР и нашата статистика са верни, въпросът е какви мерки се взимат и защо едва сега", заяви д-р Шарков.