В управленската програма, която правителството трябва да гласува днес, все още съществуват текстове, според които ще строим "Южен поток" . На днешното правителствено заседание министрите ще гласуват програмата на правителството до 2018-та година. В нея остава заложено изграждането на "Южен поток",  но е уточнено "при диалог с ЕК и при доказани икономически ползи". Енергийната ефективност е приоритет за кабинета.

"Това беше тема, която обсъждахме по време на съставянето на коалицията. Формално нямаме официално уведомление, затова остана позицията, която беше уточнена още през октомври", обясни странната заявка вицепремиерката Румяна Бъчварова през Нова тв. Това намерение ще остане заявено в управленската програма, докато няма официално съобщение за прекратяването на този проект, твърди Бъчварова. Тя даде и пример, че в програмата липсвала темата за газовия хъб. "Ние активно работим за газовия хъб, но той все още не е решение на кабинета".

В програмата на правителството били набелязани 1155 мерки, но след обсъждане те можели да станат 1255, твърди още Бъчварова.

Тя коментира и заявките на ДПС, че иска вот на недоверие заради твърденията на здравния министър Петър Москов за побойте над лекарите. Това било етнизиране на въпроса, смята Бъчварова. За прогнозите на лидера на ДПС Лютви Местан, че предстоят предсрочни избори Бъчварова каза: "Предсрочни избори с 38 депутати (всъщност 36 след изключването на двама депутати от партийните редици на ДПС - б.р.)? За да предизвика предсрочни избори ДПС трябва да си намери съмишленици. Което е друг процес". Според нея в управленската коалиция въпросът с предсрочни избори, които да съвпадат с местните не е бил обмислян. "Говорили сме за цял мандат", каза Бъчварова.

Вицепремиерката коментира уклончиво възможна кандидатура на Бойко Борисов за президент: "Имаме процедури, номинираме кандидатури, в ГЕРБ нищо не се казва предварително".

По-обраното поведение на Борисов пред медиите било лично негово решение. "Това е естествено негово решение – да не бъде медийно твърде ектавен. Това е неговият усет, а той е изключително силен", твърди Бъчварова.

Според вицепремиерката от ГЕРБ проблемът на финансовите регулатори и в частност за КФН силно се персонализирал. Въпросът бил принципен.

"Към финансовите регулатори съществува голямо недоверие и този конфликт силно се персонализира. За мен проблемът е принципът -  въпросът за регулаторите, за стабилността на финансовия сектор", каза Бъчварова.