Заболеваемостта в страната бавно се увеличава и до края на месеца в отделни региони вероятно ще бъде обявена грипна епидемия, алармират експертите през последните дни. От познатата вирусна инфекция вече страдат в Бургас, а във Враца броят на болните се следи ежедневно, съобщават регионалните здравни инспекции. Заплашени са още шест области в страната, но епидемиолозите призовават населението да запази спокойствие.

"Без паника! Просто в някои области на страната се наблюдава по-голяма заболеваемост", успокои страстите директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия. Накрая допълни, че стресът по темата е напълно излишен, защото епидемията се повтаря всяка година без особени усложнения.

В Стара Загора обаче са на друго мнение, след като епидемиолозите обявиха, че в страната циркулира нов вид грип. Щамът H3N2 още се анализира и срещу него никой няма имунитет, дори да се е ваксинирал срещу грип. Очаква се инфекцията да пламне точно в града на липите, но лекарите уверяват, че ще премине с добре познатите симптоми - температура, кашлица и цялостно неразположение.

Преди дни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че в момента в Европа и в САЩ циркулират три щама на грипния вирус. Най-много са случаите на AH3N 2012 „Тексас”, като се очаква именно той да е причинителят на епидемията през тази година. Шеста поредна година циркулира и AH1N1 2009 „Калифорния”, известен още като „свински грип”. Очаква се евентуално да се появи и щамът „Масачузетс”.

"Това са нормални сезонни щамове и те не са притеснителни", потвърди пред радио "Фокус" д-р Анастасия Анастасова от РЗИ-Велико Търново, но все пак посъветва пациентите да избягват контакти с болни хора и да ограничат посещенията си на обществени места.

На този етап епидемия е обявени само в Бургас, където в края на миналата седмица са регистрирани 260 на 10 000 болни (при минимален праг от 220 заразени). В резултат всички училища на територията на общината излязоха в грипна ваканция до петък, а лечебните заведения преустановиха плановите операции, женските консултации, ваксинациите и свижданията. Най-засегнати засега са децата до 14 годишна възраст.

"За да има грипна епидемия, 60% от положителните проби трябва да са за грипни вируси, а в момента са под 10%", обясни проф. Кантарджиев и успокои, че последните проби от лежащо болни в София са отрицателни за грип.

Вирусите настъпват опасно в още седем области на страната. Най-много заразени с грип и остри респираторни заболявания има във Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен, но заболеваемостта все още е под средните стойности за сезона.

Според последните прогнози епидемията ще обхване цялата страна в края на януари или началото на февруари, но ще премине в рамките на две-три седмици. Епидемиолозите са подготвени и не очакват тежки усложнения на заболяването.