Да видим сега кой крив, кой прав и много молим компетентните органи да вземат да се разберат, защото стана малко тегаво.

Министър Петър Москов обяви в парламента, че през 2014 г. е имало 225 нападения над медици.

Според данните на вътрешния министър Веселин Вучков обаче регистрираните нападения над спешни медици, плюс вербални атаки и счупени прозорци, са 17 бройки.

Лидерът на ДПС Лютви Местан веднага скокна и обяви, че ще поиска от премиера Борисов да уволни здравния си министър, защото излъгал от парламентарната трибуна за броя на нападенията.

Ето че се появиха и данните на здравното министерство. То извади черно на бяло списък в подкрепа на своя титуляр и отчете... 227 нападения над спешни медици за 2014 г. И то до 9 декември, не до Коледа и Нова година, когато нападенията по традиция зачестяват поради алкохолни емоции.

Ето и кратък списък на инцидентите по версия "Минздрав":

№1. Най-много атаки срещу спешни медици са станали край морето - в Бургас. Отчетени са 142 инцидента, като в 40 от тях има пострадали медици и нанесени материални щети. Бургас е начело и по нападения над лекари и през 2013 г., като тогава са станали общо 67 инцидента. За нападенията над лекари няма осъдени.

№2. На второ място по нападения над спешни медици през миналата година е София-област, където са станали 19 нападения над спешни екипи. Няма осъдени.

№3. В бунтовната Враца през миналата година са станали 13 нападения. През 2013 г. здравното министерство отчита 7 нападения над спешни екипи, има 1 осъден - 1000 лева глоба за нападение при повикването за бременна жена.

№4. Стара Загора - град на липите, поети и квартала със звучно име и мрачна слава "Лозенец" - следва със 7 нападения. От Центъра за спешна медицинска помощ в града обясняват, че медиците са жертва на вербална агресия ежедневно, но тези случаи не се регистрират. Няма осъдени.

№5. е нашата любима столица с 6 нападения над медици от Спешна помощ са станали в София-град през 2014 г. Няма осъдени.

№6. си делят два града с по 5 нападения над спешни медици - войводския Сливен и крайдунавския Видин. В Сливен за нападение има наложена 1 ефективна присъда от 3 месеца.

№7. 4 нападения над медици от Спешна помощ са станали в Плевен, като през 2013 г. в областта е станало само едно нападение. Няма наложени присъди.

№8. С по 3 нападения са се отчели Благоевград, Ловеч, Пловдив и Ямбол. В Благоевградска област от 2013 г. има започнало дело в Банско, засега няма присъда. В Ловеч, Плевен и Ямбол осъдени няма.

№9. По 2 нападения са станали във Велико Търново, Добрич, Кърджали, Кюстендил и Перник, сочат данните на Министерството на здравеопазването. В Кърджали има заведени 2 дела от 2013 г., но присъди няма в нито един от градовете..

№10. Според данните на МЗ във Варна, Габрово, Пазарджик и Шумен са станали по 1 нападение над спешен екип. В пазарджик има 2 присъди за екшъни през 2013 г. - 6 месеца и 1 година. В Шумен има една издадена условна присъда от 3 години, във Варна и Габрово няма присъди. 

Изненадващо, но нападения над медици не са регистрирани в Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Търговище и Хасково. Повтаряме: не са регистрирани. Което не значи, че не е имало.

Като теглим чертата (според данните на здравното министерство), регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. - 147.

Колко е разликата между тях и онези 17 на МВР, кой как брои, кой кого плаши и кой трябва да си подаде оставката, оставяме на читателите да си отговорят сами.