"Първия път, когато ДПС, мисля, че отново в лицето на господин Местан, ми поиска оставката, аз казах, че за мен е въпрос на чест ДПС да ми искат оставката. Тогава това ми изглеждаше сериозно. Сега, когато това е втори път, някак си фарсово ми изглежда."

Това заяви в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти. 

"Очевидно е, че има една политическа сила като ДПС, която е извън борда на активната политика. Очевидно е, че там политиката не е свързана с идеи за развитие на обществото, а с реализация на техните кадри. Те в момента не могат да направят това, т. е. цялото им разбиране за политика е унищожено и се мъчат да бъдат част от политическия диалог с такива неща. Дори се чудех дали да отговарям на господин Местан, който с някакви теми извън времето и пространството се опитва да се включи в смисления политически диалог. Те търсят някаква дестабилизация и търсят връщане във властта и в управлението, за да може да правят това, което винаги са правили", каза Москов. 

"Ако г-н Местан  казва, че аз лъжа и ме обвинява в лъжа, това означава, че той обвинява всеки един от лекарите в Спешна помощ в лъжа. Ако държи на това си твърдение, да вземе да отиде тази вечер например, ако няма друга работа, в някой от центровете за Спешна помощ и да им обясни, че лъжат, че са ги били. Успех му желая!", допълни иронично здравният министър.

На въпроса откъде идва това разминаване с неговите данни за инциденти с цигани с тези на вътрешния министър Веселин Вучков (225 според Москов, 17 според МВР), Петър Москов обясни:

"Те не са 17 срещу 225. Още преди 2 месеца, когато тази дискусия беше затворена, фактически нападения над екипи на спешна помощ няма. Отварянето на тази тема сега от г-н Местан е най-малкото неуместно или пък цели нещо друго. Държавата е предприела действия, с които проблемът е минимализиран или решен. Още тогава казахме, че има разминаване между това, което МВР дава, защото не всеки от битите лекари, фелдшери, сестри шофьори в Спешна помощ е подал оплакване, не всеки център е подавал оплакване при всеки инцидент. Имаше преди два месеца типичният случай в Перник, когато една група пияни бяха успели да разбият устата на лекаря. Той на следващия ден дойде на работа с шевове на устата и каза, че няма намерение да подава оплакване в полицията. Оттам се получава това т. нар. "разкрито" от г-н Местан разминаване. Това е доста долно дори за банална политическа игра като тази на господин Местан."

На обвиненията на лидера на ДПС в "етническа непригодност", Москов отвърна с усмивка:

"Това е един страховит термин! От времето на Държавна сигурност не са издавани удостоверения за гражданите за пригодност или не към държавата. Нима г-н Местан казва, че такъв проблем не съществува и го отрича? Ако казва това, той е слепец!... Оказва се, че единственият проблем, който имаме, е със защитниците на модела на гетото – такива като г-н Местан.