Европейският съюз изглежда далече от съгласие да вдигне санкциите срещу Русия. Външните министри на 28-те обсъждаха тази сутрин какво да правят със серията ограничителните мерки, чийто едногодишен срок започва да изтича през март.

Те могат да ги продължат, или да ги отменят. И за двете трябва общо съгласие. То липсва, ако съдим по изявленията на някои външни министри преди срещата им тази сутрин.

"Не очаквам промени в нашата позиция...Не виждаме положителни промени в Източна Украйна", каза чешкият първи дипломат Лубомир Заоралек.

"Не мисля, че сегашният начин на действие трябва да се променя", каза литовският му колега Антанас Линкевичус. "Няма причина за това...Главното, което искаме да видим, е политическа воля от страна на Русия да промени нещо. Дори прекратяването на огъня беше използвано за по-добро снабдяване на сепаратистите...Не ние трябва да мислим как да се ангажираме отново с Русия. Тя трябва да помисли за това".

Според дипломатически източници подобна е и българската позиция. Съпротивата против смекчаване на мерките върви срещу желанието на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини да постигне това. Според запознати с дискусията министрите ще оставят решението за държавните и правителствените ръководители, които трябва да се срещнат в Брюксел на 12 февруари.