Първата донорска ситуация за 2015 г. даде шанс за живот на четирима тежко болни пациенти, съобщи Министерството на здравеопазването. Донор е 51-годишна жена, починала от мозъчен кръвоизлив в болница "Света Марина" във Варна. Въпреки загубата, близките взимат благородното решение да дарят органите й и така да бъде спасен животът на други болни. 

Чернодробната трансплантация е извършена на 36-годишен пациент от Сливен във Военномедицинска академия в столицата от екипа на проф. Никола Владов. Бъбреците са присадени от екипа на проф. Петър Симеонов в УМБАЛ „Александровска“ в София, а реципиентите са двама мъже, които са на хемодиализа от 2014 година, съобщават от самата болница. Благодарение на асоциирането на България към „Евротрансплант“ белият дроб пък е трансплантиран във Виена. И четиримата пациенти са в добро постоперативно състояние, съобщава Изпълнителната агенция по трансплантации.

Ръководството на болниците и медицинските екипи, участвали в донорската ситуация, изказват искрени съболезнования на семейството на починалата и голяма благодарност за хуманното решение да дарят органите й.

През изминалата 2014 година трансплантациите у нас спасиха живота над 76 души, което постави своеобразен рекорд, защото бройката беше два пъти по-голяма в сравнение с предходната 2013-а. Специалистите подчертават, че статистиката все още е далеч от необходимия минимум заради твърде големия брой на чакащите за операции, но броят на донорите се увеличана и тенденцията вече е с положителен знак.

В България точно 926 души са включени в листата на чакащите на Изпълнителната агенция по трансплантации (към 09.01.2015 г.). От тях 855 се нуждаят от нов бъбрек, 33 чакат за черен дроб, а 20 се надавят скоро да сменят механичния байпас с истинско сърце. Десетима имат нужда от бял дроб, седем са чакащите за панкреас, а един е записан за присаждане на тънко черво. Отделно от тази статистика още стотина души се нуждаят от трансплантация на стволови клетки, а 145 хил. двойки с репродуктивни проблеми търсят донорски клетки за различни ин витро процедури.