Нов орган, наречен Съвет за развитие, в който влизат представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ ще обсъжда предварително въпросите на управлението, по които трите формации трябва да имат обща теза, преди тя да бъдат обявена публично. Това стана ясно от интервю на здравния министър Петър Москов пред Нова тв. 

Снощи вицепремиерката Румяна Бъчварова съобщи пред БНР, че в новия орган ще участват всички министри, вицепремиери, както и представители на ръководствата на парламентарните групи. Когато е необходимо ще участват и представители на ресорните комисии в парламента. 

“Съветът за развитие ще дава поле за много тесни разговори, а където е нужно и експертни разговори. Трябва да има платформа, в която представителите на мнозинството да стигнат до обща теза”, каза д-р Москов.

А на въпроса дали това означава, че управляващите ще координират позициите си преди да стават публични скандали, какъвто беше случаят с пенсионните вноски в НОИ и частните фондове, министърът попита:

“А защо трябва да стават скандали?”

Д-р Москов коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, че ще остане премиер, а ГЕРБ трябва да излъчат за кандидат-президент жена.

“Не знам какво точно има предвид Борисов, но това не е основният въпрос. Основното послание, което той излъчи не е полът на пезидента, а това, че ще остане премиер”, коментира д-р Москов.

След това заяви, че неговият личен анализ показвал, че Борисов наистина ще остане начело на правителството и дори бил готов да се хване на бас за това.

В коментар за това дали Реформаторският блок е преял с власт, както твърди лидерът на ДПС Лютви Местан, Москов покани водещите на сутрешния блок на Нова тв в кабинета си докато работи, “за да поядете и вие” и обясни:

“Всъщност, слава Богу, какво говори Местан няма значение за управлението на България.”

Каза и, че наесен ще има местни избори, “а за всякакви други сценарии резултатът отново няма как да дойде от желанието на ДПС, а ще дойде като част от желанието и поведението на това правителство”.

В коментар за собствената си работа здравният министър заяви, че “това, с което аз се занимавам върви по плана на коалиционното споразумение”. После разясни, че няма противоречие между него и социалния министър Ивайло Калфин по въпроса за закриването на ТЕЛК.

“Докато цялата система на промяна на трудово-лекарската експертиза не е готова, няма да закриваме ТЕЛК. Хаос и дупка в работата няма да има”, гарантира Москов.

После повтори тезата си, че няма нужда лекари да се занимават единствено с даване на експертизи, защото всеки доктор, който има право да диагностицира, изследва, лекува и оперира, може да го направи също и няма нужда от сложни комисии за издаване на един документ. Още повече, че обикновено освидетелстването от ТЕЛК се насрочва след 6 месеца или една година, в никакъв случай не е бързо и нерядко не съответства на реалното страдание на пациента.

“Т.е. решението е да не се чакат решения от специални комисии. След това начинът на контрол е свързан с арбитриращия орган, който ще следи всички тези лекари и ще контролира тези решения. Ще прави статистическа извадка, ще прави повторно изследване и ако в експертизата пише, че имате късогледство, а вие виждате като сокол, тогава наказанието ще е за лекарите”, каза д-р Москов.

Според него социалната придобивка за хората с инвалидност трябва да е предмет на индивидуална социална анкета, а не на всички да се дават помощи “на калпак”. В момента в здравното министерство пишели обосновка на това предложение.

През цялото време на интервюто д-р Москов говореше трудно, заради заболяване, но се пошегува, че е хванал вируса от вицепремиерката Румяна Бъчварова и ще провери какво пише по въпроса в коалиционното споразумение с ГЕРБ. Накрая гласът му почти изчезна, което провокира водещия Виктор Николаев да му препоръча хомеопатично лекарство за подобрение.