Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Операционната система за мобилни устройства Android задминава по всички категории основния си конкурен - iOS на Apple, показват данни за 2014 г. на AppFigures.

Още през 2013 г. стана ясно, че магазинът за приложения на Android - Google Store, задминава еквивалентния Apple Store по брой приложения. За миналата година разликата е 1,21 милиона спрямо 1,43 милиона програми. За създаването на всичкия този софтуер са работили 400 000 програмисти за Android и 280 000 за iOS.

Но само тази статистика не стига.  Много от приложенията са рекламни, повтарящи се, десетки са шеги и фалшификати, които реално не функционират. И поради огромния брой и разнообразие, е трудно да се изчисли при кого има повече "пълнеж".

Но устройствата с Android са с пъти повече от трите джаджи на Apple, оборудвани с iOS - iPad, iPhone и iPod. Операционната система на Google държи 80% от пазара, сравнено с 15% на Apple. Фирмата на покойния Стийв Джобс дълги години лавира между позицията на марка на елита и просто по-висок клас. Компанията от Купертино скоро ще трябва да избере твърда позиция, на която да застане.

Преломната точка във войната беше през 2012-2013 година, когато
устройствата с Андроид задминаха главоломно продуктите на Apple.

Все пак е съществено да се отбележи, че Apple са една фирма, а Android се използва като операционна система от десетки производители на таблети и смартфони по света.

Малкият конкурент - магазинът на Amazon, който се използва от таблетите Kindle и западащата марка бизнес телефони Blackberry, показва сериозен ръст през миналата година - с 293 000 приложения, или 90% растеж. Специалистите обаче смятат, че още е рано да се прецени дали марката на някогашния магазин за книги, сега магазин за всичко, ще стане основен трети играч в борбата за смартфоните и таблетите ни.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.