Кристиано Роналдо това, Кристиано Роналдо онова, Кристиано Роналдо... Звездата на "Реал" (Мадрид) печели "Златни топки", вкарва гол след гол и чупи рекорди, поради което доминира в спортните медии, запалянковските форуми и социалните мраежи. И не само там - също и в жълтите хроники, покрай драматичните отношения по оста Роналдо - майка му - любимата Ирина, довели до раздяла на двойката. Това обаче е друга тема.

Броени дни, след като Кристиано Роналдо вдигна третата си "Златна топка", вижте седем факта, които може и да не знаете за него. По-малко известни са и не толкова тиражирани.

1. Казва се Крищиану Роналду дос Сантуш Авейро. Ако трябва да сме точни и във фонетиката. Иронията е, че в България постоянно слагаме буквата ш в имена на бразилци - най-често когато я няма, а Крищиану е наричан неправилно Кристиано. По цял свят обаче не произнасят името му точно. А Роналдо не е в чест на бразилския Роналдо, а на... Роналд Рейгън - любимият актьор на бащата на бъдещата футболна знаменитост.

Кристиано като юноша на "Спортинг"

2. Роналдо бил изгонен от училище, тъй като хвърлил стол по учител. Той бил популярен в школото заради футболния си талант, пък и момичетата още тогава много го харесвали. Един от преподавателите обаче явно не се прехласвал по Роналдо - той се шегувал с акцента на момчето и с факта, че бил от много бедно семейство. В един момент Рони не издържал. 

"Това си беше неуважително, казва в наши дни асът на "Реал". - Не мога да кажа, че бях слаб убеник. Просто нямах интерес към училището. Мислех само за футбол." Колко изненадващо...

3. Кариерата на бъдещия №1 в света едва не приключва на 15 години заради усложнения, довели до тахикардия. "Сърцето му щеше да изскочи дори при пълен покой", спомня си майка му Долорес Авейро. В "Спортинг" се разтревожили и заели с проблема. Тийнейджърът трябвало да се подложи на лека операция, но лекарите информирали семейството, че има риск Кристиано да спре да играе. Интервенцията обаче била успешна и Роналдо бил изписан часове по-късно.

Майката на Кристиано има славата да доста властна жена

4. "Ливърпул" не пожелал да привлече таланта. Известно е, че преди Алекс Фъргюсън да спазари Роналдо, той е бил следен от Арсен Венгер за "Арсенал". И не само - бившият наставник на "червените" от "Анфийлд" Жерар Улие също разполагал с името на нападателя в списъка си.

"Гледах го на младежкия турнир в Тулон и решихме, че искаме да го вземем, спомня си доста по-късно Улие. - Да, обаче мениджърите му поискаха доста пари за толкова млад и неизвестен играч, а ние имахме строги правила в "Ливърпул" в това отношение. Такава заплата щеше да взриви съблекалнята. След това "Юнайтед" игра контрола срещу "Спортинг" в Лисабон, Кристиано блесна и Фъргюсън беше буквално убеден от по-опитните си футболисти да го вземе. Въпреки всичко дори днес не съжалявам за решението си."

5. Кристиано Роналдо не е искал да играе с №7 в "Манчестър Юнайтед". Той идва на "Олд Трафорд" през лятото на 2002 г. и Алекс Фъргюсън му връчва фланелката на продадения Дейвид Бекъм. Кристиано за минути научава, че това е "номерът на номерата" в "Юнайтед", тъй като са го носили величия като Джордж Бест, Брайън Робсън, Ерик Кантона, Дейвид Бекъм... И отказва. На сър Алекс обаче няма как да откажеш. Шотландецът отрязал младока за №28 (от "Спортинг" Лисабон) и не му оставил избор.
Така "седмицата" се превръща в съдба за Роналдо, който я слага на гърба си и в "Реал" (Мадрид).

6. Арестуван е по подозрение за изнасилване в Лондон. Момиче се оплаква в полицията след запой в нощен клуб, че Кристиано му посегнал. "Скотланд Ярд" го задържа за кратко, но много скоро става ясно, че обвинението е скалъпено и обвиненията са свалени. По това време португалецът защитава цветовете на "Юнайтед".

7. Роналдо е недолюбван може би дори повече, отколкото обичан. Едно от нещата, които той мрази да чува по стадионите от публиката на съперника е "плачко". Може да "благодари" за това прозвище на... майка си.

"Имаше такъв прякор, да - връща се в спомените си Долорес. - Аз му виках така, защото той почваше да се ядосва от нищо на терена, пък и у дома. Било ако някой не му подаде топката, ако съотборник пропусне, ако отборът не играе по желания от него начин..."