Задочен спор за съдбата на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) се завихри между вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и колегата му в здравното ведомство д-р Петър Москов. Ден след като Москов сподели пред депутатите в парламентарната здравна комисия революционната си идея комисиите да се закрият, Калфин отговори от кулоарите на Народното събрание, че това е невъзможно.

"Категорично не може да се говори за закриването на ТЕЛК-овете и за прехвърляне на подобна отговорност към социалните работници. На основата на медицинска диагноза нито един социален работник не може да прецени, нито пък има този капацитет държавата и цялата Агенция за социално подпомагане, каква точно помощ е необходима. Мисля, че ще продължим разговорите. Преди да намерим едно решение, в което всички сме убедени, надали ТЕЛК-овете ще спрат да работят", коментира министър Калфин.

Според Москов обаче всеки добър специалист е в състояние да посочи в каква степен конкретно заболяване може да инвалидизира човек. От там нататък, на базата на експертното становище, социалните работници са тези, които би трябвало да преценят дали едно лице се нуждае от личен асистент или само от инвалидна пенсия, например.

"Можеш да бъдеш без око, без крак, с тежък диабет и при всички тези основания да си с 60% инвалидност. Ти имаш специфични социални потребности и социалният работник трябва да ги идентифицира", категоричен е здравният министър.

Москов смята, че всеки добър специалист може да посочи доколко едно заболяване може да инвалидизира човек.

Дали идеята е добра или лоша тепърва ще се обсъжда, но със сигурност няма да проработи преди да се намери решение за един от основните проблеми в сектора - т. нар. фалшива инвалидност. Отдавна е известно, че срещу няколко стотин лева почти всеки може да се сдобие със свидетелство, а чрез него и с куп дуги блага - талон за безплатно паркиране, по-евтина винетка или безплатен градски транспорт, защита от съкращение в работата, някои безплатни прегледи и изследвания, предимство при кандидатстване за енергийни помощи и прочие привилегии, плащани от държавата. По тази схема напълно здрави хора безнаказано си уреждат отстъпки за сметка на нуждаещите се и няма орган, който да установи или докаже злоупотребите.

В този контекст някои есперти се опасяват, че ако лекарските комисии изчезнат, нарушенията ще станат още по-лесни, защото вместо да се подкупва цяла комисия, ще е достатъчно да се "спечели" благоразположението само на един човек.

"Още помня случая в Пловдив, където арестуваха ортопед с 300 лв. подкуп. Казал на пациента си, че изглежда оздравял, но срещу съответната сума можел да размисли и да му "оправи" документите. Хванаха го с маркирани банкноти и имаше следствие, но никой не знае дали го наказаха. Представете си какво ще стане, ако всяко експертно решение за ТЕЛК зависи само от един човек. Не 300, ами и 3 000 лева ще дават тия с джиповете", коментира пред Клуб Z личният лекар д-р Никола Нацев от 7-а поликлиника в столицата.

Според него и колегите му проблемът може да се реши само с ясни правила и изключително високи глоби за подобни нарушения. В противен случай никой няма да е в състояние да спре корупцията.

По данни на статистиката през медицинска експертиза за първично освидетелстване или преосвидетелстване годишно преминават между 170 000 и 250 000 души. Националният осигурителен институт пък отпуска близо 900 000 инвалидни пенсии, а хората, които ги получават, са около 450 000 души, тъй като повечето хора с увреждания получават по няколко пенсии плюс допълнителни социални привилегии.