Терористичната група, която белгийските служби разбиха вчера, е планирала да отвлече градски автобуси да вземе пътниците за заложници, да обезглави известна личност и да пусне видеото в интернет, както и да нападне полицейски комисариат.

Това съобщи телевизия РТЛ, позовавайки се на анонимни източници от разследването.

Според непотвърдени сведения двама от убитите снощи във Вервие може да са белгийски граждани от чеченски произход, които са се били в Сирия, каза телевизията. Тя назовава единия от тях като Редуан Хажул.

Премиерът Шарл Мишел набеляза 12 мерки против тероризма. Ще се криминализира  пътуването в чужбина с цел присъединяване към радикални групи. Властите ще имат повече възможости да отнемат гражданство и документи за самоличност на заподозрени терористи, да замразяват техни влогове и имущества. Засилват се борбата против радикализацията в затворите. Правителството може да прати армията в подкрепа на полицията в охраната на обществени места – гари, летища, синагоги, джамии.

Снощи специалните части убиха двама и раниха един човек в рейд срещу квартира на заподозрени терористи във Вервие. Това беше част от операция срещу терористична група, която е позготвяла атентати срещу полицията. Претърсени са 12 адреса в три града, включително Брюксел, и са арестувани 13 души, съобщи прокуратурата. Още двама са арестувани във Франция и чакат екстрадиция.