"На Путиновото лоби не му харесва, че Джон Кери е бил у нас. На тях и другите представители на Европа и Америка не им харесват. Харесва им Милер да идва в София и Орешко да го води на преговори в хотел "Берлин". Има българска традиция представителите на мощни чужди държави да бъдат посрещани по-раболепно от другите. Знаете ли кой създаде тази традиция - сетихте се, прогресивните сили. Имаше навремето един виц - мляс, мляс, цунк, цунк, що е то? Посрещане на съветска делегация на аерогара София", коментира емоционално във фейсбук политологът Огнян Минчев след вчерашното посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери в София. 

"Не съм забелязал вчера някой да практикува тази унизителна традиция", добавя той.

"В публичните позиции имаше ясно заявен българския интерес. Включително и по въпроса за т. нар. шистов газ. Путиноидите в аванс вдигаха шум, че Кери идва за да ни нареди да дълбаем за шистов газ. Е, не дойде за това. Кери направи редовно, планирано официално посещение и дискутира в София основните проблеми на българската сигурност, стопанско и институционално развитие.

Това посещение бе договорено и осъществено от настоящия екип на българската дипломация. Както и посещението на британския външен министър - първото за 17 години. Знаете ли защо се случиха тези посещения? Причините са много, но едната от тях е, че разговорите се водиха с официални български представители, а не в хотел "Берлин", заключава политологът.