България продължава да настоява за подписването на договор за добросъседство с Македония срещу подкрепата си за членството й в ЕС.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на редовния петъчен парламентарен контрол. Към Борисов имаше само един въпрос - относно политиката ни към Скопие и той бе зададен от бившия външен министър в кабинета "Орешарски" - Кристиан Вигенин.

Премиерът затвърди подкрепата на страната ни за членството на Македония в Евросъюза, но и подчерта:

"Страната ни също има своите очаквания, а именно Македония да изпълни всички условия за присъединяването си към ЕС, включително и принципа на добросъседство. В Македония от време на време имат изяви по отношение на национализма, но с малко повече такт, ще минем и през това", посочи Борисов.

Припомняме, че декларация за добросъседство има изготвена още от времето на Иван Костов, но Скопие отказва да подпише и договор. Не спазва и принципите на декларацията.

Иначе по стара традиция и днес депутатите сляха уикенда с петъка, т.е. залата остана празна.

Въпреки, че Вигенин подхвърли иронично по адрес на Борисов, че два пъти е дошъл в парламента в рамките на една седмица, което било прецедент, се оказа, че няма кой освен питащия да чуе отговора на премиера. С малки изключения, като Корнелия Нинова (БСП), която днес е рожденничка, но чинно слуша контрола.

Докато Борисов говореше на трибуната, зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов й подари букет. 

"Позволете ми и аз да бъда такъв джентълмен като г-н Цветанов и да пожелая на г-жа Нинова да ни е жива и здрава, все така умна и красива", поздрави червената депутатка и премиерът.