Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тъй като никой в Русия не погреба съветското минало, сега то възкръсва като едно зомби и тръгва да плаши целия свят. Украинският конфликт показа, че Европа е конфронтирана с един вид ново Средновековие, на което обаче тя не е готова да отговори по правилата на Средновековието, тоест - със сила. Путин знае това много добре и извлича ползи от тази ситуация, засега поне, казва Владимир Сорокин, който е един от най-известните руски писатели. Но Сорокин е и друго - мощен критик на руския политически елит. С него в Берлин се срещна Сабине Адлер от "Дойчландфунк". Ето разговора им с известни съкращения:

Владимир Сорокин.

С. Адлер: Г-н Сорокин, когато миналата седмица в Париж терористи нападнаха и убиха карикатуристи от френското сатирично списание "Шарли ебдо", не Ви ли накара това да си спомните за публичното изгаряне на Ваши книги пред Болшой театър?

В. Сорокин: Когато през 1980-те години на власт дойде Андропов, КГБ ми създаде доста неприятности. Именно тогава осъзнах, че писателят има само две възможности: или да се бои, или да продължи да пише. То е като при катеренето - който се страхува от високото, да си стои вкъщи. Много са руските писатели, които са страдали заради убежденията си.

С. Адлер: Милиони хора се включиха в мирния поход в Париж. Сред участниците видяхме и много европейски лидери. Руският президент обаче не беше там. Защо?

В. Сорокин: Путин вероятно си е дал сметка, че неговото присъствие там щеше да е неподходящо. Всички знаем,че при неговото управление много хора в Русия пострадаха заради своите убеждения.

Путин и машината на времето

С. Адлер: Г-н Сорокин, веднъж сравнихте Русия с леден блок, който се носи неуправляемо в открито море. Знаем, че ледените блокове нямат капитани. Означава ли това, че според Вас Путин вече не е президент на страната?

В. Сорокин: Русия изпадна в тежка изолация и действително прилича на леден блок, който се отдалечава все повече от Европа. Това е много тъжно. Спомням си добре интереса на Европа към Русия от началото на 1990-те години и надеждата, че Русия ще тръгне по западен път на развитие. Спомням си също така колко добре се отнасяха с нас тогава. Четиринайсетте години управление на Путин обаче разрушиха всичко, включително и репутацията на Русия. Путин искаше да създаде нещо като машина на времето, с която да върне съветското минало. Едно доста скъпо удоволствие, както видяхме. Сега на Русия ѝ предстоят трудни времена. С новопридобитото благосъстояние е окончателно свършено и хората, които бяха свикнали да карат скъпи коли и да прекарват почивките си в Европа, ще обвинят именно Путин за загубата на това благосъстояние.

"Подла и цинична пропаганда"

С. Адлер: Преди четири години в Русия се стигна до масови демонстрации с участието на хора предимно от средната класа. В момента сме свидетели на такива демонстрации в Европа - в Париж, Берлин и на много други места. Не обаче и в Русия. Защо хората там не протестират?

В. Сорокин: Когато преди четири години руснаците излязоха масово на улицата, управляващите доста се уплашиха. Но общото усещане за благосъстояние помогна на правителството да потуши недоволството. Да не забравяме и друго: страхът, който беше всяван през целия XX век, превърна руснаците в послушна биомаса. Хората носят този страх дълбоко в себе си, а Путин и неговите хора се възползват от това състояние. Отделно от това държавната телевизия превръща руснаците в зомбита - такава подла и цинична пропаганда не е имало дори по времето на Брежнев. Телевизията "стреля" като оръдие и облъчва масите като реактор, изпускащ радиоактивност. Тази параноя обаче не може да продължи вечно. Скоро ще настъпи отрезвяване.

"Русия ще си плати"

С. Адлер: След всичко казано дотук ще се съгласите ли с тезата, че с политиката си спрямо Украйна и Запада Путин на практика Ви откъсва от собствената Ви родина?

В. Сорокин: Това се е случвало и преди - по съветско време. Още тогава правех разлика между Русия и руските власти. Брежнев, Сталин и Путин не са Русия. Това е един много болезнен извод, който може да разболее интелигентния човек, да го докара до шизофрения. През 1990-те години живеехме с илюзията, че Русия ще се превърне в демократична държава. Голямата грешка се състоеше в това, че никой не погреба съветското минало - така, както германците скъсаха с нацисткото си минало. Ние оставихме трупа в ъгъла и чакахме той да се саморазложи. Вместо това обаче съветското минало възкръсна като едно зомби и тръгна да плаши целия свят. Системата на властта не се е променила от Сталин насам, дори от Средновековието насам - до върха се домогва някакъв случаен човек, чието психическо състояние и чиито комплекси се превръщат в държавна политика. Русия ще си плати за това.

Статията препечатваме от Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

Цена на нефть может опуститься до 25 долларов за баррель - Алекперов Сохранить Цена на нефть может опуститься до 25 долларов за баррель. Такое мнение высказал журналистам глава ЛУКОЙЛа Вагит Алекперов. Он отметил, что, исходя из последних заявлений Саудовской Аравии, он не исключает падения цены до 25 долларов. Глава ЛУКОЙЛа уточнил, что в ближайший год можно ожидать значительных колебаний цены. «В ближайший год - точно», - сказал он, добавив, что только вчера цена менялась в пределах 10 проц. «Такого не было никогда», - резюмировал он.

Да, да. Брежнев, Сталин и Путин не са Русия, а ИД няма нищо общо с исляма.

SRQBoyboy

Чудесна снимка, едва ли може да се намери по-добра илюстрация на ботоксовото джудже. Все повече имам чуството, че в черепната му кутия нещо не работи, както трябва :)

Ужасно манипулативна статия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.