"Броят на оцелелите", както стана известен френският сатиричен вестник "Шарли ебдо", пуснат след кървавия атентат в редакцията му на 7 януари, вече е достъпен и като приложение за смартфони и таблети. Приложението, изработено в сътрудничество с вестник "Монд", ще бъде достъпно за Андроид, IOS и Windows 8 в Европа и Северна Америка, както и в страните, където законите позволяват, пише технологичното издание The Verge.

Новият брой на вестника излезе в тримилионен тираж в сряда и бе разпродаден за часове, след което бяха отпечатани още 2 млн. копия. В интернет изданието дори беше пуснато на търг в накои сайтове за онлайн търговия, като цените стигнаха до 500-600 долара. Интересът към "Шарли ебдо" се засили след терористичните атаки в Париж.

На 7 януари 2015 г. редакцията на вестника, който публикува карикатури на пророка Мохамед , беше нападната от двамата братя Саид и Шериф Куаши. Бяха убити 12 души - 8 журналисти, двама полицаи, посетител в редакцията и неин служител. Последваха нови нападения, при едно от които бе убита полицайка, а при друго 19 души бяха взети за заложници в магазин за еврейска храна в Източен Париж. Четирима мъже бяха убити в супермаркета от похитителя Амеди Кулибали на 9 януари. Същата вечер и Кулибали, и братята Куаши бяха убити от френските спецчасти.

Броят на "Шарли ебдо" за смартфоните е достъпен на английски, испански и арабски език. Преводите са подготвени доброволно, под ръководството на екипа на вестника, от хора на асоциацията "Репортери без граници" и на "Международен куриер", а цената му ще е същата като на хартиеното - 3 евро. Приложението дава възможност и да се направи абонамент за вестника и е достъпно за Андроид, IOS и Windows 8.