СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Задържани са двама опасни терористи при масирана полицийска операция, започнала днес призори в Берлин. Издирват се още джихадисти, акцията продължава, съобщи говорител на столичната прокуратура.

В операцията участват 250 униформени и три групи командоси.

Задържаните са планирали мащабен терористичен акт в Сирия, застрашаващ устоите на държавата, се посочва в съобщението, но не се дават подробности около пъкления план. 

Единият от арестуваните е Исмет Д. (41 г.) Той е германски гражданин от турски произход и се смята за главатар на терористичната група. Той сам се наричал “Емира”, както и “президент на Съвета на мъдреците”. Въпросните “мъдреци” са точно терористичната група, оглавявана от Исмет Д. 

Шокиращото е, че нейната база е в елитния берлински квартал “Тиргартен”. Ходът безспорно е хитър, населението на този квартал е предимно от етнически германци, тук не може да се види пребрадена жена. 

Повечето чужди посолства също са в “Тиргартен”.

Исмет Д. е набирал потенциални джихадисти предимно от чеченски и дагестански произход. Той ги е подготвял за кървави атентати срещу “неверниците в Сирия”.

Вторият задържан е Емин Ф. (43 г.), смятан за дясна ръка на главатаря на престъпната гурпа. Той бил ковчежникът – събирал е средства за закупуване на оръжия, прибори за нощно виждане, както и за финансиране на пътувания на джихадисти от Германия за Сирия. Точно той е набрал внушителна сума за планирания атентат в Сирия. Замесен е бил и в пране на пари.
В момента се издирват още четирима съзакрягници на “Емира”, също германски граждани от турски поризход на възраст от 31 до 44 години.

Претърсват се десетки жилища в два берлински квартала, населявани предимно от имигранти – “Вединг” и “Моабит”.
Вън от съмнение е, че днешната полицейска акция е удар срещу терористите. От спецслужбите обаче предупраждават за бдителността сред населението дасе засили.

По официални данни в Германия има 43 000 ислямисти, като 7000 от тях се смятат за крайно опасни екстремисти.