Българското правителство започва разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута.Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс, цитиран от БГНЕС.

Той бе в столицата на Литва за влизането на страната в еврозоната, което стана от полунощ на 15 януари.

"Има политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", каза Горанов, но не определи дати за влизане в чакалнята на механизма ERM 2 и последващо приемане на еврото като официална валута. 

Смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху България, убеден е Горанов. Финансовият ресурс, който може да заема страната, ще е по-евтин, отпада пресмятането на валутния риск, ще се увеличат и чуждестранните инвестиции, смята той. Според министъра има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата. 

Още при първото управление на Борисов като премиер София обяви, че един от приоритетите е да влезе в чакалнята на механизма за вливане в еврозоната. По-късно обаче тогавашният финансов министър Симеон Дянков се отрече от тази цел и България забави пътя си към преминаване към смяната на лева с еврото.