Комисията за финансов надзор е наложила рекордна глоба от 160 000 лв. на "Икономедия", става ясно от съобщение на компанията. Според издателите на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник", с това се цели опит за сплашване на медиите.

Ето и неговият текст:

С две наказателни постановления, издадени в първия работен ден на 2015 г., ръководената от Стоян Мавродиев Комисия за финансов надзор наложи на “Икономедиа”, фирмата - издател на “Капитал”, “Капитал Дейли” и “Дневник”, рекордната санкция от 150 хил. лв.

Отделно от това издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация.

Санкциите са без прецедент и като предмет, и като размер и имат ясна цел - да затворят устатата на медията, която от години алармира за нередностите във финансовия сектор. Общата сума се равнява на тримесечните заплати на всички журналисти в “Капитал”.

Комисията налага глобите, като използва законодателството против пазарните манипулации, каквито не са настъпили в резултат от публикациите на вестника.

В наказателното постановление с рекордна стойност от 100 хил. лева се цитират жалби от “Водстрой 98” АД и “Промишлено строителство холдинг” АД, за които редакцията твърди, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, а КФН обявява твърдението за невярно, като се позовава на декларацията му пред Сметната палата.

До този момент КФН не е налагала толкова голяма санкция. За сведение - общата сума на наложените глоби за т.нар. пазарни манипулации през цялата 2013 г. е по-малка от санкциите спрямо “Икономедиа”.

“КФН атакува медиите, които заговориха за и разкриха банковата криза, нейната дълбочина и действителни измерения и неспособността на отговорните институции и политици за категорична и решителна реакция, т.е., вместо да се атакуват и санкционират причинителите на нестабилността, се стреля по вестоносеца“, коментира адвокат Александър Кашъмов, специалист по правото на достъп до информация и защитник на свободата на словото, който представлява "Икономедиа" по цитираните дела.

„КФН наказва критично говорене към властта и засегнатите от решенията й, което представлява цензура“, казва още юристът и подчертава, че действията на регулатора противоречат не само на българското законодателство, но и на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Масираните действия на КФН срещу “Капитал” и “Икономедиа” започват от лятото на 2014, откогато редакцията е бомбардирана с десетки писма, съдържащи обвинения за нарушения и искания за разкриване на източници на информация.

В края на миналата година КФН откри подобни преписки и срещу още две медии - сайтовете mediapool.bg и bivol.bg.

“КФН не реагира нито на източването на КТБ, нито на други сериозни отклонения от добрите практики, за които “Капитал” е писал и ще пише. Вместо да работи за стабилността и за доверието към финансовата система, комисията предприема екстремни действия срещу медията и това само показва степента на институционалната криза, в която се намират финансовите регулатори”, коментира Галя Прокопиева, изпълнителен директор на “Икономедиа”.   

“Икономедиа” ще обжалва санкциите в съда. Също така ще сезира международните медийни организации за това, че България все по-решително се присъединява към страните, в които институциите са използвани за упражняване на цензура.

През *През март "Капитал" публикува информация за "Водстрой 98", според която дружеството от малка сливенска фирма се превръща в гигант, след като е придобито със заем от КТБ. След това тя участва в консорциуми, изпълняващи проекти за общо 600 - 700 млн. лв. Нейна дъщерна фирма е "Промишлено строителство холдинг" АД. А години преди рухването на КТБ "Капитал" публикува множество материали, позовавайки се на официални данни, които разкриха порочните схеми на работа на банката - пример, който сега се дава и от политици, и от банкери, и от експерти.

Депутатът от БСП Георги Кадиев коментира глобата така в профила си във фейсбук:

"В-к "Капитал" ще плати повече отколкото ще платят КПМГ за провала си с КТБ... (б.р., одиторът беше глобен със 100 000 лв.) и това ако не е парадокс... Не знам дали е опит за цензура, отмъщение или имат провинение, но със сигурност е несравнимо с натвореното от БНБ, КФН, КПМГ, ДАНС по отношение на КТБ.

Това е статията, която става повод за санкциите срещу "Икономедия".