Съдиите и служителите от Софийския районен съд (СРС) изпратиха писмо до ВСС, след като от ноември опитват да бъдат изслушани за нуждата от нови щатни бройки, но това не се случва. Затова пък те видели, че на предстоящото заседание на "правителството на Темида" утре има точка за назначаване на 42 щатни служители в почивната база на прокуратурата в "Св. св. Константин и Елена", по искане на Сотир Цацаров.

След проведено събрание на 13 януари от СРС напомнят, че "недостигът на съдебни служители, които обслужват правораздаването, рефлектира пряко върху обслужването на гражданите, както и върху вътрешната организация на работата им."

Това е и причината ръководството на районния съд да изпрати напомнително писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане в кратък срок да бъде изслушано от ресорната комисия или състава на ВСС и необходимата щатна численост на СРС да бъде осигурена. 

В писмото си от най-големия районен съд в страната напомнят, че още от 17 ноември 2014 г. е последното им искане за увеличаване на съдебната администрация, както и за получаване на съгласие за назначаване на съдебни служители на наличните свободни щатни бройки и назначаване само на съдебни секретари и деловодители. За да се обосноват, те поискали заедно със съдебния администратор на СРС да бъдат изслушани от ресорната комисия „Съдебна администрация” и от ВСС.

В протокол от 8 декември 2014 г е отразено, че комисия ”Съдебна администрация” е взела решение да се изслуша председателят на СРС на 17 декември. Това обаче не се случило, защото в последния момент от ВСС се обадили по телефона, че отлагат въпроса.

"Видно от дневния ред за 15. 01. 2015 г. на ВСС (т. 29-44) е предвидено увеличаване на щатната численост на съдебен орган с 42 щ. бр. за съдебни служители за обслужване на почивна база (това е отразено и в медиите), както и на редица съдилища, сред които не фигурира СРС", пишат до ВСС от съда на Римската стена. 

"Единодушно се прие становище, че е нередно да се отлага разглеждането на направеното от СРС искане, като същевременно се предлага увеличение на щатна численост в други органи на съдебната власт, включително за такава, която няма пряко отношение към правораздаването," пишат още от СРС след проведеното събрание.