Държавата ще плаща само за един учебник - този, който избере учителят. Това обяви председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова от ГЕРБ.

”Принципите на дясната политика в образованието са децентрализация и повишаване на ролята на училищното самоуправление. Не можем да поставим българския учител в ситуация, в която да няма избор. Най-важното, което трябва да се знае е, че държавата ще плаща само за един учебник - този,който учителят ще избере. Децата ще учат по един учебник и държавата ще купува само един учебник, а не всички, които са на пазара”, обясни Дамянова пред БНР.

Тя отбеляза, че следващата важна стъпка е промяната на учебните програми и изтъкна голямото значение на учебното съдържание. Дамянова коментира предложението държавата да плаща единния разходен стандарт и за учениците в частните училища, като сумата бъде приспадана от таксата

”Нашият основен аргумент е, че държавата не бива да дели децата си на държавни и на частни. Всички имат еднакви права и държавата трябва да ги защитава.Още повече, че Комисията по дискриминация три пъти се е произнесла по този казус. Финансирането на децата в частните училища и градини на принципа парите следват детето, се прилага в Европа много отдавна. Има текстове, които казват, че частните училища и детски градини няма да имат право да събират такси за това, което държавата финансира. Това ще означава по-ниски такси и по-голям достъп до тези училища и детски градини”, посочи тя. 

По повод на оценките на министъра на образованието Тодор Танев за именити учени Дамянова посочи, че няма как да коментира личната позиция на министъра.

”Но знаете, че самият той оцени своите изявления като непремерени, извини се и се надявам нататък да се съсредоточим върху образователните реформи и това, което ни очаква не само по отношение на средното образование”, допълни тя.

За внесения от БСП алтернативен законопроект за образованието, Дамянова посочи, че левицата е внесла предложенията си на олимпийския принцип, за да се каже, че имат концепция.

”Техният законопроект не е разработван публично. Това не е техен приоритет, защото,ако беше, щяха да го внесат още миналата година. Целта е да се блокира приемането на новия закон. Тази цел може и да е политически приемлива, но е обществено недопустима”, коментира Дамянова.

 В средата на декември миналата година от левицата внесоха законопроект за образованието, само месец след като ГЕРБ предложиха такъв. От партията на Борисов определиха предложението на БСП като  "зле преписан" вариант на техния и посочиха, че единствената му цел е да саботира и блокира приемането на нов Закон за народната просвета.

Депутати от левицата обясниха, че тяхното предложение ще гарантира на българските ученици,  независимо къде учат, равни условия. От БСП предложиха и въвеждане на един учебник по всеки предмет, а не няколко на различни издателства, както е в момента. Предложението беше направено още от министърът на образованието в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова.