Има опасност от нови атентати в Европа и от радикализация в затворите, предупреди координаторът на ЕС за борба срещу тероризма Жил де Керхов, предаде Франс прес. Според него „трябва да се хармонизират наказателните разпоредби“, но не бива да се затварят всички, които се връщат от Сирия, защото „ще се радикализират още повече и ще вдъхновят други".

"Знаем как вдъхновява фигурата на ветерана, дори ако е бил чистач в Сирия, а не на предна линия. Той ще си измисли, че е бил голям герой, обезглавил десет души", добави Жил де Керхов.

Според него именно зад решетките са се радикализирали Амеди Кулибали, участвал в атентатите в Париж миналата седмица, Мохамед Мера, французинът, извършил убийства в Тулуза през 2012 г., и Мехди Немуш, осъден за убийството на четирима души в Еврейския музей в Брюксел.

"Заплахата от нови атентати остава сериозна, твърди експертът. - „Ислямска държава“ иска да действа и го обяви. „Ал Кайда“ е силно отслабена, но иска да остане в играта и да ни напомни за себе си. Съществува и "Фронт ан Нусра", сирийският клон на „Ал Кайда“, който търси европейци с валидни паспорти, които лесно могат да влязат при нас или да вземат самолета".

Според Жил де Керхов близо 3000 европейски граждани са се присъединили към джихадистките групировки в Сирия и в Ирак, а 30 на сто от тях са се върнали в страните от ЕС.

Светът можело да се опита да избегне възможно в най-голяма степен повторение на терористичните актове, но не и да ги избегнем напълно.

„Не можем да попречим на всички, признава европейският координатор. - За нещастие има оръжия, които идват от Балканите и от Либия, които се продават свободно, и има луди. Когато имате лесен достъп до калашници и радикализирани луди е изключително трудно да се попречи на подобен атентат, но можем да се опитаме да предотвратим възможно най-много атентати, без да се превръщаме в тоталитарно общество".