Руският президент Владимир Путин по всяка вероятност няма да участва в честванията на 70-годишината от освобождаването на нацисткия концлагер "Аушвиц" в Полша, предаде Нюзру.

Причината е, че той не е получил официална покана за събитието, което ще се състои, както всяка година, на 27 януари. Според запознати властите във Варшава направили това заради опасенията от евентуални вътрешнополитически последствия във връзка с конфликта между Русия и Запада заради Украйна.

Оказва се обаче, че организатор на тържеството не е полското правителство, а Държавният музей "Аушвиц-Биркенау" и Международният комитет за Освиенцим. Тези институции изпратили официални покани до чуждестранните делегации. Полското правителство от своя страна изпратило ноти, съдържащи уведомление за събитието. Те обаче не се явяват официални покани. Според анонимен дипломатически източник този път Полша предпочела такъв формат, за да не предизвика недоволството на свои граждани от пристигане на Путин в година, в която там трябва да се състоят парламентарни и президентски избори.

Редица страни, получили такива ноти, се обърнали към Варшава, за допълнително разяснение, след което решили да участват в тържествата. В Русия обаче счели такъв вид покана за "надекватна" и заявили, че ще участват само при официална покана.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред радио "Ехото на Москва", че Путин има прекалено натоварен график хи затова няма да пътува до Полша.

Ако руският президент не дойде в "Аушвиц", резонансът ще бъде доста голям, коментират анализатори. На първо място, най-големият нацисткият концлагер е освободен от Съветската армия. Освен това огромна част от загиналите там 1,5 милиона души са били граждани на СССР.

Същевременно в момента Полша, на чиято територия се намира лагерът, е сред най-яростните критици на Русия. Тя настоява ЕС да засили санкциите си срещу Москва, а НАТО да увеличи военното си присъствие в ИЗточна Европа заради руската военна заплаха.

В същото време Нюзру припомня, как Федерацията на еврейските общини в Чехия вече изрази протест срещу поканата, отправен от президента Милош Земан до Путин. Руския лидер бе поканен да посети бившето гето "Терезиенщад" за честването на Деня на жертвите на Холокоста. Според чешките евреи обаче тазава визита е неуместна заради агресивната политика на Путин в Украйна.