#NotInMyName е новият хаштаг, който изпълни интернет пространството в дните след атаката в редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо". Но за разлика от #JeSuisCharlie, който показваше солидарност и подкрепа за свободата на словото, #НеВМоетоИме е призив на мюсюлманите, които се обявяват против действията на терористите, които убиха 17 души във Франция миналата седмица.

#NotInMyName също така не се появява в следствие на атентата в Париж, макар несъмнено да се разпространи толкова много в последните дни именно покрай него. Всъщност се появява още през септември миналата година, когато група млади мюсюлмани от Великобритания стартират кампания, с която да призоват последователите на Исляма да се обявят против тероризма и действията на "Ислямска държава". Всичко започва с един видеоклип:

През ноември и декември обаче хештагът губи началната си скорост - до момента, в който трагедията във Франция не го връща отново сред най-споделяните ключови изрази в социалните мрежи.

Мюсюлмани на всякаква възраст, от различни държави, се обявяват против насилието, тероризма, убийствата, и атаката на свободата на словото, и подчертават, че Ислямът е религия на мира.

Ето какво пише Зейнаб Сией:

Това са времената, в които живеем. Не е война между "мюсюлманите" и Западът. А между умствено болните терористи и ние, всички останали. Знам, че е лесно да сложиш просто един етикет на хората, но трябва да гледаме отвът стереотипите, така че заедно да намерим решение и да спрем това. ‪#‎notinmyname‬ ‪#‎JeSuisAhmed‬

Имамът от Зимбабве Исмаил ибн Муса Менк:

Стрелбата в Париж е напълно неприемлива. Такива инциденти правят живота на тези от нас, които искат да съжителстват мирно, много по-труден. #notinmyname #ShootinginParis.

Ахмед Абоелмаати от Кайро, Египет:

Подкрепям кампанията #невмоетоиме, защото това, което се случи, беше тъжно и позорно.

Разбира се, много потребители просто споделят с хештага интересни реакции на мюсюлмани по света. Например изявлението на лидера на ливански клон на "Хизбула" Хассан Насрала, според когото ислямските радикали, които колят и стрелят по хора, са много по-обидни и вредни за Исляма, отколкото карикатуристите, които рисуват обидни изображения на пророка Мохамед.

Други пък споделят рисунки - но не на Пророка, а на обикновения мюсюлманин, върху когото много хвърлят отговорността за действията на екстремистите: