Режисьорът Люк Бесон се обърна към мюсюлманската младеж във Франция с отворено писмо, в което я призова да се откаже от насилието и оръжията, като вместо тях използва молива. Писмото е публикувано във в. Le Monde.

Бесон каза няколко думи и по адрес на френските власти. Именитият режисьор заявява, че те са длъжни да намерят решения, които да помогнат на отчуждените млади мюсюлмани с образование и намиране на работа.

"Братко мой, ако знаеш колко ме боли за теб днес за това, че ти и твоята прекрасна религия са осквернени, унижени и обвинени. Забравени са твоята сила, твоята енергия, твоят хумор, твоето сърце, твоето братство. Това е несправедливо и ние заедно сме длъжни да прекратим тази несправедливост", пише Люк Бесон в Le Monde. И добавя, че "мюсюлманин" напразно се асоциира с "джихад" и "терор".

Режисьорът подчертава, че демокрацията има свои инструменти за защита: "Автомат "Калашников" струва 250 евро, а моливът- 3 евро. И силата на отговора ще бъде хилядократно по-голяма", пише той.

Със своето писмо Бесон реагира на масовите акции и протести във Франция, последвали нападението над сп. Charlie Hebdo на 7 януари.