Прокурорът Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила проверката срещу народния представител от ДПС Делян Пеевски по сигналите, които бяха подадени по отделно от Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ и „Протестна мрежа“. В писмо до двете организации Бецова съобщава, че отказва да образува досъдебно производство и прекратява предварителна проверка №10203/2014г. (вижте оригиналното писмо от прокуратурата).

Прокурорката информира гражданските организации също, че материалите, свързани с Николай Бареков, са отделени и по тях все още се извършва друга проверка в СГП.

В отговора си самата Боряна Бецова групира данните срещу Делян Пеевски така:

- Разминаване между стандарта на живот на Делян Славчев Пеевски и декларираните данни пред Сметната палата

Връзка на Делян Славчев Пеевски с лица с неустановен произход на капитала

Публикации за наличие на разработки срещу Делян Славчев Пеевски

Издаването на допуск до класифицирана информация на Делян Славчев Пеевски в срокове, които не позволяват реална проверка

Данни за търговия с влияние от страна на Делян Славчев Пеевски

Неясно финансиране на медиите на семейството на Пеевски и на дейността на Николай Бареков.

Прокурорката съобщава, че е възложила проверка на НАП и е изискала данни от Агенцията за вписванията. На Пеевски е била извършена и данъчна ревизия за периода 1 януари 2008 година – 31 декември 2012 година.

Обвинението не потвърждава дали срещу Пеевски има или няма разработки, защото не било изяснено дали подобна информация не е класифицирана. Прокуратурата е отказала да провери случая с издадения допуск до класифицирана информация на Пеевски, защото подобна проверка вече била извършена, тя не открила нарушения и било безсмислено да се прави отново.

Прокурор Боряна Бецова твърди, че са проведени разпити на Киро Японеца, Цветан Цветанов и Станимир Флоров и не се потвърдило, че Пеевски е замесен в схема за купуване на гласове във Варна.

След всичко това обвинението стигнало до извода, че няма данни Делян Пеевски да е извършил престъпление.

Протестна мрежа” обяви, че ще обсъди изпратения отговор от прокуратурата заедно с юристите-доброволци, участвали в изработването на сигнала.

"Твърдото ни убеждение е, че от февруари 2014 насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават нашите съмнения. Такива са например изявленията на собственика на затворената вече КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като „Булгартабак”, казват от гражданската организация.