Кристиано Роналдо за втора поредна година спечели "Златната топка" - най-високото индивидуално отличие във футбола. Това е и общо третата награда за аса на "Реал" (Мадрид). Подгласници на Роналдо останаха вратарят Мануел Нойер и Лионел Меси.

Церемонията бе организирана на изключително високо ниво в Цюрих. Имаше любопитни включвания на видео. Роналдо, например, получи приветствие и въпрос от тенисиста Рафаел Надал. А Лионел Меси бе представен от сегашния си треньор в "Барселона" Луис Енрике. Двамата са в нескрит конфликт, не си говорят, твърди се, че Лионел е поставил ултиматум за отстраняването на наставника. Мануел Нойер пък видя отвъдокеански поздрав от баскетболната звезда от НБА Дирк Новицки.

Междувременно само трима германци попаднаха в най-добрия състав за годината на ФИФА.

Бундестимът стигна до четвърта световна титла в Бразилия през лятото след страхотно представяне, но въпреки това само Мануел Нойер, Филип Лам и Тони Кроос намериха място в най-добрата единайсеторка. За сметка на това двама представители на защитата на Бразилия, която допусна 7 гола в полуфинала срещу Германия, попаднаха в състава - Давид Луис и Тиаго Силва. Атаката на отбора на годината очаквано е водена от Ариен Робен, Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Отборът на годината

Отбор на годината на ФИФА: Мануел Нойер, Филип Лам, Давид Луис, Тиаго Силва, Серхио Рамос, Тони Кроос, Андрес Иниеста, Анхел ди Мария, Ариен Робен, Кристиано Роналдо, Лионел Меси.

Треньор на 2014-а стана Йоахим Льов, извел бундестима до световната титла на мондиала в Бразилия. За гол на годината бе избрано попадението на Хамес Родригес за Колумбия в осминафинала срещу Уругвай на световното.

Отмар Хицфелд връчва треньорската награда на Йоахим Льов

Тримата от призовата тройка - Меси, Роналдо и Нойер, говориха пред медии само час преди началото на гала вечерта, като аржентинецът цитира големия си съперник на футболния терен, за да подсили слуховете, че може да напусне Барса. И отново да хвърли в смут футболния свят.

"Не знам къде ще бъда следващата година. Във футбола много неща могат да се променят само за един ден. Винаги съм казвал, че ще приключа кариерата си в "Барселона", но както Кристиано казва - само Бог знае бъдещето", отговори четирикратният носител на "Златната топка".

Нойер, Меси и Роналдо пред журналистите часове преди церемонията

Роналдо пък върна жеста на Меси, като за първи път обяви, че би се радвал да се озове в един отбор с най-големия си съперник.

"Футболът е настоящето. А най-важното нещо е настоящето. В миналото е имало много велики играчи, но за мен би било интересно да играя с тези двамата, които са до мен в момента," заяви Роналдо, визирайки Меси и Нойер.