В неделя близо 1,5 млн. души се включиха в невиждана проява на солидарност, след като 17 души загубиха живота си миналата седмица в терористични акции във Франция. Видяхме впечатляваща проява на подкрепа. Забележителна беше и бройката на световните политически лидери, които пристигнаха в Париж за събитието, отбелязва в. "Вашингтон пост". Представени бяха над 50 държави от всички крайща на света. "Шарли, Шарли, свобода на словото" беше лозунгът на деня.

Много наблюдатели обаче все пак отбелязоха, че присъствието на немалко от държавниците съдържа елемент на лицемерие. "Въпреки че в Париж по време на марша те демонстрираха съпричастност със свободното слово, в собствените си страни те имат различно поведение. "Репортери без граници" отчетоха присъствието на някои от държавните лидери на страни, "които ограничават свободата на информацията"", отбелязва изданието.

Основно реакцията е срещу присъствието на египетския външен министър Самех Шукри, турския премиер Ахмет Даватоглу, руския външен министър Сергей Лавров, алжирския външен министър Рамтан Ламамра, външния министър на Обединените арабски емирства шейх Абдуллах бин Зайед ал-Нахян и на президента на Габон Али Бонго.

В годишната класация за 2014-а на "Репортери без граници" тези държави са в дъното. Египет е на 159-ото място от 180 държави, Турция е на 154-ото, Русия е 148-ма, Алжир - 121-ви, Обединените арабски емирства са 118-и, а Габон е на 98-мо място. (Да припомним, че и България не е сред добрите примери. Без крайни примери на осъждани и физически тормозени журналисти държавната заема 100-то място в класацията за м. г.)

Миналата година египетски съд осъди трима журналисти от "Ал Джазира" на между 7 и 10 години затвор за тероризъм, дава примери "Вашингтон пост"

Турция, която често се нарича най-големият тъмничар за журналисти и през 2014 г. продължи да преследва репортери. Един от последните случаи е с Екрем Думанлъ, главен редактор на "Заман".

В Русия блогърът и политически активист Алексей Навални е честа мишена за правителството и малкото останали независими от правителството информационни източници се борят отчаяно да оцелеят.

В Алжир журналисти бяха арестувани преди изборите миналата година.

Правозащитни организации като "Хюман Райтс Уотч" и "Амнести Интърнешънъл" смятат, че свободата на словото е сериозно ограничавана в Обединените арабски емирства. Разследващият журналист Джонас Муленда беше принуден да напусне Габон заради смъртни заплахи, изброява изданието.

"Медиите отбелязаха като спорно присъствието и на други видни гости. "Льо Монд" се спря на унгарския премиер Виктор Орбан, който наскоро предложи интернет да бъде данъчно облаган и израелския икономически министър Нафтали Бенет, който преди време беше цитиран да казва: "През живота си съм убивал много араби и нямам проблем с това", напомня "Вашингтон пост".