Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Не бива да има предрешен избор - за да има състезание трябва да има борба на мнения."

Това каза единият от кандидатите за шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като днес бе изслушан от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Той и опонентката му в конкурса - сегашната зам.- шефка на ВКС Павлина Панова, демонстрираха взаимно уважение на изслушването.

"Битката за реформа на съдебната система трябва да протече абсолютно феърплей и другото, което е важно, е, че един председател на ВКС трябва да има подкрепата на много сили, за да може да се осъществи и самата реформа. Реформата няма как да бъде осъществена само от съдебната власт. В този смисъл няма как да не подкрепя стратегията на Министерството на правосъдието, която изисква усилията както на законодателната, така и на съдебната система, за да може да се проведе реформа," каза кандидатът, който за пръв път се появи пред медиите, след като претърпя пътен инцидент в първите дни на декември.

Той поясни, че е бил повлиян от натрупване на много факти и обстоятелства за решението да оттегли кандидатурата си (след като бе блъснат от кола), и после да прецени, че трябва да се върне в съревнованието. Самият съдия нарече катастрофата, за която вече има повдигнато обвинение на руски гражданин, "битов индицент".

"Силно се надявам да няма предрешеност на избора", каза след изслушването съдия Павлина Панова. Тя призна, че "я карало да се замисли" изказването на правосъдния министър в тази посока (миналия четвъртък Христо Иванов дава обяснения пред ВСС именно заради тези свои намеци, б.р.) 

"Може би той има някакви други аргументи, които аз не знам. Действително някои неща се случиха в тази процедура, които мен в началото ме притесниха", призна Панова.

Помолена да се конкретизира, тя каза, че има предвид някои призиви на членове на ВСС, ако Панов се откаже, и тя да се откаже и изказвания, че случилото се със съдия Панов компрометира нейната кандидатура. (Такива направиха Милка Итова и Димитър Узунов в деня, в който посетиха Лозан Панов в болницата през декември, б.р.)

"Думите имат значение, особено в правото всяка дума тежи на мястото си, затова призовавам всички да имат прецизен изказ, какъвто се стремя да имам и аз. Надявам се в позитивизма, в качествата, достойнството на своя конкурент", подчерта Панова.

Тя определи Лозан Панов като приятен събеседник, учтив, любезен, галантен мъж, много етичен колега. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.