Къде беше Обама? Целият свят още от вчера си задаваше този въпрос докато гледаше как световни лидери маршируват начело на похода срещу тероризма в Париж. А президентът на САЩ, лидерът на свободния свят блестеше с отсъствието си.

Голяма грешка! Така повечето коментатори в Щатите и по цял свят анализират отсъствието на Барак Обама от най-голямата демонстрация в съвременната история на Франция. Само в Париж протестиращите надхвърлиха 1,5 милиона, а общо 3,7 милиона заляха улиците на големи и малки градове в цялата страна.

А САЩ бяха представени скромно от министъра на правосъдието. Той дори не отиде на марша, а само се срещна с Оланд. А на протеста за кратко бе американският посланик.

Оправдания заваляха от Белия дом. Опасно било присъствието на Барак Обама на такова място. Сигурността не била на нужното ниво, изисквано от Сикрет сървис, за да се подлага той на риск, твърдят анонимни служители. И добавят, че още от първия миг след атентата Омаба е бил в непрекъсната връзка с Оланд и е предоставил всичко възможно като помощ на Париж.

А как обаче сигурността беше достатъчна за Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Матео Ренци, Бенямин Нетаняху, Бойко Борисов, Андонис Самарас, Ахмед Давутоглу, Петро Порошенко и близо още 40 президенти, премиери и крале на водещи световни сили. И на още 60 лидери на партии, религиозни водачи и шефове на международни организации, отвръщат обаче критиците на решението Обама да не участва в този исторически поход. Тях не ги беше страх, а американският президент явно го е страх. Защото последна е неговата дума. И никакви тайни и явни служби не могат да му наложат какво да прави. Решението е само негово.

Излиза, че САЩ бягат от отговорността да поведат битката срещу тероризма и екстремизма. И сякаш осъзнали пропуска сега свикват световен форум срещу тероризма във Вашингтон. Правилно, но е като след дъжд качулка.