СИМОНА РУСЕВА

Въоръжен с два автомата терорист се приближава към еврейски магазин за храна кошер в Париж. На входа е собственикът на магазина.

След кратък драматичен разговор нападателят го прострелва, но мъжът успява да избяга. Съзира патрул и зове за помощ, за да се предотврати кървава трагедия. Полицаите отговарят: “Нямаме заповед.”

Звучи невероятно и стъписващо. Няма обаче основание да не се вярва на брата на простреляния в петък собственик на магазина.

Той се казва Патрик Уалид (39 г.). По чудо се е спасил от изстрелите на терориста Амеди Кулибали (32 г.), който изби четирима заложника и заплати сам с живота си.

Патрик Уалид в момента се намира в парижка болница под строга полицейска охрана. До него е бил допуснат брат му Жоел (46 г.), с когото е споделил ужаса от преживяното. Решен е със семейството си да загърби Франция, щом се излекува от раните си.

Журналист от в. “Билд” се е срещнал с брата Жоел в Париж.

Ето неговият разказ: “Патрик ми разказа всичко в детайли. Бил е на входа на магазина, когато е нахълтал терористът, въоръжен с два клашника и две гранати. На врата му е висял голям фотоапарат. Явно е искал да снима и цял свят да види какво е сторил. Нападателят в бронежилетка е започнал да крещи: “Вие сте евреи и днес всички ще умрете!”

Най-вероятно той си е припомнил атентатите в Тулуза през 2012 г. Тогава терорист засне пъкленото си дело и изпрати видеото на няколко френски телевизии. Явно и Кулибали е възнамерявал дапоследва този зловещ пример.

Братът Жоел Уалид продължава разказа си: “Магазинът е бил пълен с хора, които са пазарували храна, вино, плодове и всичко необходимо за нашия Шабат (съботата, която за евреите е свят почивен ден – бел. ред.). Кулибали ги е заставил да гледат в обектива и да отправят поздравления до “Ислямска държава” (терористичната ислямистка групировка – бел. ред.). Брат ми е бил до него и извикал: “Не стреляйте срещу хората! Аз съм собственикът. Какво искате?” Терористът е отговорил: “Ще те застрелям. Знам, че днес ще умра, но няма да съм сам, ще ме последваш и ти!” Тогава брат ми хукнал навън. Нападателят открил огън по него, но за щастие не го е улучил в сърцето. Брат ми съзрял полицейски патрул, помолил за помощ, но му отговорили, че трябва да чакат заповед.

Според Жоел брат му възнамерявал да напусне Франция със съпругата си и петте им деца.

“Той ми каза: “Едва останах жив, но мои клиенти бяха убити. Този кошмар винаги ще ме преследва. Не мога да остана повече в Париж. Изселваме се в Израел”, споделя за “Билд” братът.

От своя страна той е сигурен, че това ще направят още хиляди евреи. Те смятали, че атентатът бил само началото на насилието във Франция.