За една година имуществото на световните милиардери се е увеличило с $ 1 трлн., като е достигнало $ 6,4 трлн., показва последната класация на сп. "Форбс" за най-богатите хора на планетата.

Според изданието в момента има 1645 милиардера със средна стойност на имуществото от $ 4,7 млрд. За сравнение, през м.г. свръхбогатите бяха 1426 на брой с имущество от $ 4,2 млрд. средно на човек.

Основната причина за бурния скок на имуществото е ръстът на цените на акциите на високотехнологичните компании, както и възходът на капиталовите пазари като цяло.

Богатството вече се разпростира в повече държави, като за първи път Алжир, Литва, Танзания и Уганда вкарват свои жители в класацията. Освен това за първи път африканец - нигериецът Алико Данготе, влиза в Топ 25 на "Форбс" с имущество за $ 25 млрд.

Създателят на Microsoft Бил Гейтс отново е на върха със състояние за $ 76 млрд., изпреварвайки мексиканския индустриалец Карлос Слим Хелу, който има $ 72 млрд. Гейтс е бил на върха в 16 от общо 20-те годишни класации на "Форбс", но в последните 4 издания беше изместен от Слим.

Според статистиката 1080 от милиардерите са self-made - т.е. сами са създали своето богатство. 207 са милиардери по наследство, а 352 са наследили някаква част, но чрез бизнес или инвестиции са увеличили състоянието си.

За последната година най-много от всички е забогатял създателят на фейсбук Марк Зукърбърг, чието имущество се е увеличило с $ 15,2 млрд. до $ 28,5 млрд. заради скока на цените на акциите на неговата компания.

САЩ е глобален лидер с 492 милиардери, следвани от Китай със 152 и Русия със 111.

Топ 10 на най-богатите

Име    Имущество    Бизнес    Държава

Бил Гейтс        $ 76 млрд.    Microsoft САЩ

Карлос Слим Хелу    $ 72 млрд.    America Movil    Мексико
Амансио Ортега    $ 64 млрд.    Inditex (Zara)    Испания
Уорън Бъфет    $ 58,2 млрд. Berkshire Hathaway    САЩ
Лари Елисън    $ 48 млрд.    Oracle    САЩ
Чарлс Кох    $ 40 млрд.    Koch Industries    САЩ
Дейвид Кох    $ 40 млрд.    Koch Industries    САЩ
Шелдън Ейдълсън    $ 38 млрд.    Las Vegas Sands    САЩ
Кристи Уолтън    $ 36,7 млрд.    Wal-Mart    САЩ
Джим Уолтън    $ 34,7 млрд.    Wal-Mart    САЩ