Реформаторският блок призова за свикване на Консултативния съвет за националния сигурност (КСНС) при президента, който да зададе ясни срокове за изграждане на алтернативни газови връзки на руските доставки през Украйна.

"Това, което става в Украйна, беше ясен сигнал, че България има нужда от антикризисен план. Такъв план не е приет от правителството. Ние от РБ предупредихме, че е възможно намаляване или спиране на газовите доставки от Русия – нещо, което през 2009 г. видяхме. Тогава една тройна коалиция беше тотално неподготвена. Сега втора тройна коалиция отново е тотално неподготвена", коментира членът на управителния съвет на блока Мартин Димитров.

Реформаторите искат първа точка на КСНС да бъде определянето на срок за изготвяне на такъв антикризисен план заедно с фискиране на срокове за изграждане на алтернативните газови връзки.

За Димитров е "глупаво и наивно" българските власти два пъти да направят една и съща грешка. Той имаше предвид газовата криза през 2009 г.

"България има нужда от алтернативи, има нужда да може да внася газ от други източници. Представете си за втори път в рамките на 5-6 години посред зимата да се окаже, че има сериозно нарушение в газовите доставки, което не би било учудващо на фона на това, което виждаме всеки ден", каза Димитров.

Той обясни, че е важно властите да направят публични и прозрачни всички сегашни и бъдещи договори за доставките на газ. Реформаторският блок в момента съди енергийното министерство и "Българския енергиен холдинг" за предоставяне на всички документи, които засягат газопровода "Южен поток".

"Новината е, че Софийският административен съд реши да поиска от Министерство на икономиката с дата март месец опис на всички документи, които касаят „Южен Поток”. Те трябва да бъдат предоставени първо на съда, а след това при благоприятен изход и на РБ", обяви още Димитров.

По-рано Министерството на икономиката и енергетиката съобщи за Клуб Z, че България разполага със запаси най--много за два месеца, но в същото време междусистемната връзка с Гърция вече е в състояние да пренася газ и в посока България.