СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН -  “Ние сме потресени и стъписани от това, което се случи във Франция. Атенатът разтърси душите ни, но не и нашите убеждения!”

Това заяви германският президент Йоахим Гаук в двореца “Белвю” на днешния традиционен новогодишен прием. Държавният глава посвети словото си на трагедията, разиграла се в сряда в редакцията на парижкия седмичник “Шарли ебдо”.

“Ние няма да ограничим свободата си. Винаги и особено в този момент защитаваме свободата на словото и деморацията. Отстояваме човешки и религиозни свободи, като цяло браним свободата. Ние сме общност на демократи. Не е важно на кой Бог се молим. Важното е какво ни обединява. За това се застъпват християни, юдеи и мюсюлмани. Посланието ни е силно и няма да допуснем то да бъде заглушено от екстремисти, независимо кои са те. Ние нито сме безслини, нито сме загубили надежда. Разполагаме със закони, за да се противопоставим на фанатизъм и насилие. Дълбоко скърбим за жертвите в Париж. Лично аз изричам: “Всички ние сме Шарли!”, заяви Гаук.

Мюсюлманите в Германия също са потресени избиването на невинни хора в Париж. Председателят на Централния съвет на мюсюлманите Айман Мазиек оповести, че при днешните петъчни молитви в джамиите в страната всички имами  ще дадат категоричен сигнал срещу терора.

“Злоупотребяването с исляма и използването му за терор и убийства няма никакво място сред нас. Ние скърбим за жертвите заедно с техните близки”, заяви Мазиек днес от екрана на обществената тв “Цет Де Еф”.
Със съвместен манифест излязоха и висшите представители на религиите в Германия – католическата, протестантската, юдейската и мюсюлманската.

“Не може да се убива в името на Всевишния. Библията, Тората и Коранът са книги на любовта, а не на омразата. Ние се протипоставяме на всякакъв акт на мъст. Убийствата в Париж са посегателство срещу свободата, мисълта, вярата, както и срещу общите ни ценности – толерантност и любов към ближния. Това дълбоко ни възмущава”, се посочва в съвместния матифест.

Лидерът на германските социалдемократи и вицеканцлер Зигмар Габриел също се възправи срещу терора. В писмено послание той призова останалите партии, сдруженията, профсъюзите и работодателите да организират съвместен поход в Берлин срещу екстремизма, насилието и в защита на демократичните свободи.

“Нашият лозунг е: “Мирно и демократично съвместно съществуване в Германия и Европа!” Изстрелите на атентаторите в Париж не бяха насочени само към падналите жертви, а и към нашето свободно и открито общество”, написа Габриел.

Междувременно беше съобщено, че в неделя в Париж ще се срещнат висши представители в областта на сигурността от държавите от ЕС и САЩ. За френската столица ще замине германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.