Източването на пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е фасулска работа, извършва се по документи и за нея се грижат специални хора в структурата на почти всяко лечебно заведение у нас, научи Клуб Z от свой доверен източник в системата. Въпросните лица работят в информационните отдели на болниците и се занимават единствено с обработка на медицинската документация на пациентите. Информацията в тях се коригира така, че контролните органи на НЗОК да не открият нищо съмнително при последващи проверки. Затова и самите структури в болниците са по-известни като "отдели за борба с касата".

"Почти във всяко лечебно заведение има човек, който е бивш кадър на здравната каса", разказва един от специалистите на осигурителната институция в областта на болничната помощ. "Болниците ги привличат с добри възнаграждения и на практика това са хората, от които зависи целия им приход".

По непотвърдена информация въпросните лица получават не по-малко от 3-4 хил. лв. заплата затова, че познават всички алгоритми на клиничните пътеки и знаят за какви пропуски внимават контролните органи на касата при проверки. С тяхната благословия и съответната корекция в документацията, например, се приемат пациенти, които не се нуждаят от болнично лечение, или се изписват онези, чиито удължен престой ще генерира допълнителни разходи за лечебницата. По същия начин някои болни съществуват само на хартия, без да заемат легла в отделенията, а други лежат заради перитонит, а всъщност са с апендисит, защото клиничната пътека е по-скъпа. По този начин лечебните заведения лесно припечелват от клинични пътеки, спестяват си излишни харчове и се разминават с наказания от страна на касата. 

Проблемът е, че ловката измама на практика не може да бъде установена, защото проверките на медицинската документация се извършват след като дейността бъде отчетена пред касата, а пациентите отдавна са изписани. Дори болен с проблемно храносмилане да е бил приет в болница с язва, касата в последствие няма как да разбере, защото по документи всичко с пациента е изрядно.

"Даже да установим на място едно такова нарушение, единствената санкция, която можем да наложим, е да не платим извършената дейност по клиничната пътека. Още следващият месец обаче лечебното заведение може да си навакса загубите с друга измама на хартия", и това според специалиста е една от най-порочните практики в здравеопазването.

В началото на миналата година, точно покрай великденските празници, здравната каса извърши изненадващи проверки в 37 лечебни заведения и откри нарушения в 14 от тях. В 38% от случаите ставаше дума за хора с оформени досиета за хоспитализация, които обаче физически не присъстват в нито една структура. В една от софийските болници пък всички пациенти са били изписани в един ден - малко преди официалните почивни дни за Великден, вероятно за да се опразнят отделенията, а лечебницата да обслужва само спешни случаи по празниците. 

В конкретния случай здравната каса не изплати почти 1,5 млн. лв. по клинични пътеки, но своеобразната глоба така и не сложи край на злоупотребите с публични средства.