"Оказа се, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен. В такъв парламент по-добре аз да не бъда председател".

Това заяви Никола Минчев малко преди парламентът да гласува неговата смяна.

"За мен беше чест, е и ще продължи да бъде на първо място, че влязохме тук, в Народното събрание, в храма на българската държавност. Още по-голяма чест - да ме направите пръв сред равни.

Ако председателят смята, че е начело, той не е за тази позиция. Винаги съм се стремял да подхождам с уважение към всички народни представители. Мисля, че го оценявате.

Винаги съм се старал да ви изслушвам, да ви давам думата. Такова е моето институционално разбиране и възпитание. Ние всички сме избрани от народа, това е решил народът, ние сме тук и го представляваме.

И на мен ми се е щяло нашата парламентарна група да не е 67, а 137 (толкова депутати имаше парламентарната група на ОДС по времето на Иван Костов - б.р.), но това е решил българският народ.

Дори един човек от администрацията ми каза, че съм прекалено добър за стандартите на тази институция. Това е цитат, но не съм сигурен, че е за аплодисменти.

Истинското основание да се иска моята оставка е същото, което стои зад вота на недоверие – в пленарната зала има ново мнозинство.  Влязох в политиката с желание за промяна на модела. Офромящото се мнозинство обаче твърдо ще съхрани този модел".

Това каза Минчев. Веднага след като беше гласувана оставката му в пленарната зала настанаха няколко секунди пълна тишина и гузно мълчание откъм новото мнозинство.

"Благодаря на Никола Минчев за наистина добре свършената работа.Той успя да води този парламент. Той наистина стана днес жертва не на неговата дейност, а на една коалиция -  ДПС, "Възраждане", ГЕРБ и останалите от "Има такъв народ".

Когато започнахме със служебния кабинет разкрихме големите схеми. Когато спечелихме изборите, имахме коалиционен партньор, който е много зависим.  Промяната идва, стъпка по стъпка, България ще бъде различна”.

Това бяха думите на премиера Кирил Петков след като станаха ясни резултатите от гласуването.