Грозен скандал между администратор, лекар и пациент в болницата в Самоков предизвика спешна проверка на здравното министерство, повдигайки отново темата за насилието сред медици.

След порой от тежки обиди в свадата се намесила полиция, но установила, че този път виновен бил не болният, а лекуващият го лекар, съобщава регионалният вестник "Вяра". Досъдебно производство ще установи дали специалистите, които ресорният министър Петър Москов неотдавна нарече "моите лекари", ще подлежат на санкции заради грубото си отношение. 

Караницата избухнала заради сгрешен болничен лист, издаден от лечебното заведение след лекувана травма на ръката на жена. От НОИ върнали документа с придружаващо писмо, в което било обяснено какви корекции трябва да се нанесат в него. Пациентката го занесла в болницата в Самоков и го представила на издалата го служителка с молба за корекция.

„При което тя погледна болничния и каза, че той е вярно написан и грешката не е в нея. Опитах се да й обясня, че в придружаващото писмо има точно описание на корекциите, но тя така и не пожела да го погледне и започна да ме засипва със словесни обиди и заплахи“, разказва пациентката.

Тогава потърпевшата проявила неблагоразумието да заяви, че ще подаде жалба до управителя на болницата и била залята от нова порция "добро отношение".

„След минути в кабинета пристигна д-р Бончев. Изобщо не пожела да чуе оплакването ми и скъса болничния лист пред очите ми с думите "никога повече няма да видиш болничен". Сграбчи ме с всичка сила, изхвърли ме навън с обяснението, че кабинетът си бил негов, и разхвърля остатъците от скъсания болничен в лицето ми", разказва потърпевшата.

На място пристигнала и полиция, от която по-късно пациентката научила, че името на служителката е Дияна Бончева и е съпруга на д-р Румен Бончев – завеждащ отделението по ортопедия и травматология в болницата.

По случая е образувано досъдебно производство.

Междувременно в Русенския окръжен съд започна дело срещу медицинска сестра, причинила смъртта на 65-годишна пациентка, информират местни медии. Жената претърпяла операция в русенската болница, но още същата вечер се оплакала, че й е лошо и не може да диша. Дежурната сестра измерила кръвното й и й дала вода, но пропуснала да уведоми лекуващия лекар за влошаване на състоянието. Чак в 8 часа на следващата сутрин докторите установили, че жената е с наченки на инфаркт, преместили я спешно в интензивното отделение, но въпреки положените грижи, тя издъхнала. Според прокуратурата, вина за смъртта на болната носи именно медицинската сестра, която не е реагирала навреме. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи до 5 години затвор.