Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Засяга ли България атентатът срещу френското издание „Шарли ебдо“, в който радикални ислямисти убиха 12 души и раниха 11?

Разбира се, че да. И то не само в ценностен план – защото е варварско посегателство срещу нашата цивилизация. Нападението ще има преки практически последствия за страната ни.

Първо, никой не е застрахован срещу тероризъм. Да си спомним за Сарафово.

Второ, кървавият атентат ще засили подкрепата за крайната европейска десница, част от която вече са и българските националисти. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов неотдавна участва в Конгрес на френския Национален фронт, партията която днес призовава да се върне смъртното наказание.

Не бива да изключваме подобна риторика и у нас, придружена с прояви на ислямофобия и нови антибежански и антиимигрантски настроения.

Рискът за България е, че част от техните носители са в управляващата коалиция и това може да повлияе на политическата стабилност.

Темата е удобна за изместване на вниманието от други по-непосредствени проблеми на страната свързани с неизвършените реформи в различни сфери.

Обикновено противоположните радикализми взаимно се подхранват и вредят на демокрацията.

На ниво държави-членки и Европейски съюз може да се очаква затягане на мерките срещу тероризма. Те ще са тема на предстоящи съвети на вътрешни и външни министри и на сесия на Европейския парламент.

Заплахата вече има ново измерение с т.нар. Ислямска държава в Ирак и Сирия и с т.нар. чуждестранни бойци – радикализирани мюсюлмани от целия свят, включително от Европа, които отиват да се бият там. Част от тях се връщат и стават заплаха за обществата, от които произхождат.

Още от миналата година Европейският съюз увещава т.нар. транзитни страни, през които чуждите бойци отиват в Сирия и Ирак, да възпрепятстват този трафик. Сред тези страни са Турция и България.

Можем да очакваме работата на българските служби, правоохранителни и правораздавателни органи да бъде гледана под по –дебела лупа. Това може да е катализатор за реформи. Но може да бъде и ново препятствие пред допускането на страната ни в европейската зона без граничен контрол, известна като Шенген.

Ключови думи

Коментари

R.Majewski

някой трябва да обясни на автора ,че визираните от него политически партии, включително тази на Ле Пен, са до една представители на ЛЕВИЦАТА и няма нищо общо с десницата !!!!.....предполагам, че фашистите за него са също "крайна десница" :)))) Мислех,че Вашата медия има повече амбиции

-

Май на Вас някой трябва да обясни нещо... ;-) Ако Марин Льо Пен чуе, че представлява левите сигурно и тя ще пропише по форумите! :-)))

Имайте и Вие повече амбиции, господин Майевски! Примерно амбицията да се просветите политически какво е десница и какво е левица. При повече амбиции ще разберете и разликата между десница и крайна десница, но това е програма за напреднали :))

BulgariCA

България е твърде малка, за да влиза в сметките. Може би още някой опит за дребен атентат и традиционното политическо джавкане. Играта е много по-голяма - поредната глобална манипулация за увеличаване на мощ и позиции: за самата Франция, за САЩ, НАТО и ЕС. Франция не може сама да си оправи икономиката, трябва да се намери начин, но не по „гръцки”, а с „помощи за борба с тероризма”. В т.ч. нови Евро-програми и отваряне на нови пазари по света. И най-вече в САЩ - наблюдавайте авто-пазара, десетки години френска кола или камион не са стъпвали на най-силния авто-пазар в света. Ами сега - ще видим, след като пуснаха другият изолиран - Италия, след като Крайслер купи Фиат, разбира се. Изчистване на колебливитеотношения на Франция с НАТО, ето сега се включиха в бомбардировките в Близкия изток. Всъщност от там започна новият „план Маршал” дори за целия ЕС, търсене на повече финасиране за НАТО, който не е в завидно положение, нови пазари за оръжие. И най накрая, но не последно, против военната мощ на Русия и загубените позиции в Космоса. Както виждаме в Германия никой не рисува карикатури, а Великобритания само ги коментира. Те нито имат нужда от авто-пазара тук в САЩ, където са доста добре стъпили. Та дори ЕС им е само „разход”, и даже не го долюбват. Франция много скоро няма да „пречи”, след като си прибере парсата. А България ще им продава Евро-стоките и ще си стои с Американски визи, и гордо ще вдига двете сини знамена! Трибагреника за сега мирно ще се вее и отново почетно ще чака „на гладно”. Добре че поне не трябва да се сгъва в триъгълник! Too Much!

SRQBoyboy

Крайслер не е купил Фиат, а tykmo обратното - Фиат купи Крайслер и сега на президенсткия стол във Фирмата(Крайслер, Додж, Джип и Фиат) седи Серджо Марчионе. Тук в САЩ сега се продава Фиат и алфа Ромео. Освен това много добре вървят VW, Audi, Merzedes, Porsche, Maserati - все европейски коли. Не е излишно малко повече четенe преди писане. Коментсрът ми напомня сатиричните пасквили на органа на ЦК на БКП в. Стършел.

BulgariCA

До SRQBoyBoy: Хай БойБой, прощавайте за Авто-грешката! Може би да добавим, че Фиат най накрая си купи място на Американския пазар. С обяснението, че дойде с най малкия си модел 500 по големите пътища на САЩ. Много е рано да се прогнозира, компанията съществува от края на миналата година, макар че Американците са им длъжни, че ги извадиха от банкрут и изкупиха и държавните ценни книжа в Крайслер. Алфа Ромео НЕ се продаваше през 2014 в САЩ, А ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ПРОДАВА отново ПРЕЗ 2015 - 20 години без внос в Америка, за да се спаси от тоталния спад на продажби в Италия и Европа! Точно Марчионе го обяви миналата година тук в САЩ. За продажбите на немски и британски автомобили не съм казал конкретно и дума, напротив. Няма да Ви препоръчвам повече четене, а само по-спокоен тон, различен от посочените от Вас ЦК на БКП. А Стършел беше един, и е, остава, много добър формат медията вестник, който в този си весел вид успя да прокара доста прогресивни идеи, дори при комунизма. Излиза без прекъсване от основаването си през февруари 1946 г. и с това е най-старият вестник в България Ще припомня, че именно „Вашето БКП” в края на 80-те години спря вестника от печат, заради карикатура на Тодор Живков като „миротворец на Балканите”, понесъл в ръка маслинови клонки. Голямо и дългогодишни професионалисти работят и днес. Да, Днес „Стършел” е сред малкото независими печатни издания в България – не се издържа от реклама, а от продажби, авторите са и собственици на изданието. Венсеремос :)

Или за крайната левица - все същото е. Важното е да стимулира националното съзнание на европейците.

-д-р Петроff

Г-н Желев,умишлено ли пропускате, или поради незнание,че наречената от Вас "крайна десница" се финансира от Москва? А бихте ли си спомнили, кой проведе етническата чистка в България? Дали това беше крайната десница, или БКП? Много често Ваши колеги кичат и Сидеров с "крайна десница". Левичарски икономически "реформи",съчетани с руски патриотизъм и популизъм.На това ли се казва крайна десница? И бих Ви препоръчал да приложите една мисъл на Феликс Едмундович Дзерджински-основател на ЧК. "Кому это выгодно". Тогава се получава много интересно. Печели САМО Льо Пен,която е финансирана от Москва (до сега са признати само 8 000 000 евро,оформени като кредит)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.