"Все още няма необходимост от изпращане на руски войски в Украйна, но съществува такава възможност", заяви днес руският президент Владимир Путин на пресконференция.

Той наруши за първи път от десет дни мълчанието си за ставащото в Украйна, по -специално на полуостров Крим. Руският лидер говори пред журналисти в резиденцията си в Ново-Огарьово край Москва.

"Ние не претендираме да диктуваме нещо на някого, но разбира се, няма да останем безучастни, ако видим, че започват да преследват рускоезичното население", каза Путин. Той обаче добави, че страната му засега няма намерение да анексира полуострова. "Изобщо мисля, че само гражданите, живеещи на тази или друга територия, в условията на свободна воля, в условия на сигурност, могат и трябва да определят своето бъдеще", добави той.

"Абсолютно ясно е, че това, което се случи в Киев, е държавен преврат." Така Путин коментира свалянето на президента Виктор Янукович и поемането на властта от ново правителство.

Според него властта в Украйна е завзета от бандити. Русия обаче е готова да поддържа отношения с тези бандити, но при условие, че те се държат прилично.

По думите му в Украйна се е случило противоконституционно и въоръжено изземване на властта. Парламентът в Киев е отчасти легитимен, а изпълняващ длъжността президент на страната няма, заяви руският държавен глава. Тази длъжност в момента заема председателят на Върховната Рада Александър Турчинов.

Русия няма да признае президента, който спечели предсрочните избори на 25 май, ако те бъдат проведени в условия на терор.

Същевременно Путин защити сваления си колега Виктор Янукович и заяви, че той не е давал заповед да се стреля по демонстранти на киевския Майдан. 

"Янукович с посредничеството на външните министри подписа на 21 февруари документ, според който сдава властта. Така той се съгласи с всичко, което искаше опозицията - предсрочни избори за парламент и президент и връщане на конституцията от 2004 година. Той се съгласи и се разграничи от употребата на сила. Освен това той издаде заповед да си изтегли милицията от улиците. След като замина за Харков, веднага бе превзета резиденцията му. Той нямаше никакви шансове да се пребори с това. Защо беше нужно да бъде тласната страната в този хаос, в който се оказа? Няма отговор. Някой е искал да покаже сила - това според мен е глупаво действие. Тази ситуация - бих я нарекъл революционна, се подклаждаше от първия ден на независимостта в Украйна. Простият украинец страда и при Николай Кървави (така наричат последния руски цар Николай II, разстрелян от болшевиките - бел. ред.), и при Леонид Кравчук, и при Виктор Ющенко. Народът искаше промени, но не трябва да се поощряват незаконните промени. Икономиката на страната е още слаба и не трябва да се действа с неконституционни средства", заяви Путин. 

Същевременно той увери журналистите, че Виктор Янукович е жив и здрав. Руският ппрезидент се чул с доскорошния украински лидер преди два дни. Снощи активисти от Майдана в Киев разпространиха съобщение, че Янукович е починал след сърдечен пристъп.