Христо Христов донесе на България пета титла от европейското първенство по вдигане на тежести в Тирана.

В категория до 109 килограма варненецът събра двубой от 391 килограма и изпревари със 7 килограма грузинеца Гиорги Чхеидзе и с 20 килограма арменеца Арсен Мартиросян, които допълниха призовата тройка.

За България това е втора титла за деня, като по-рано Дейвид Фишеров взе златото в категория до 102 килограма.

Във втората най-тежка категория Христов изкова победата си с чудесни опити в изхвърлянето. Той поведе още с първото си излизане на подиума, в което вдигна 175 килограма, а веднага след това той направи и опит от 180 килограма.

Българинът имаше известни затруднения в изтласкването, в което започна с фаул на 206 килограма. Той обаче се коригира при втория си опит на същата тежест, а при третия си тласна 211 килограма. По този начин Христов взе златните отличия и в двете движения.

Сребърният медалист Чхеидзе направи стигна до медала си с опити на 174 и 210 килограма. Грузинецът имаше възможност да вземе и титлата в двубоя, но в последния си опит се провали на 218 килограма, падайки по гръб на земята.

Арменецът Арсен Мартиросян взе бронза след опити от 170 килограма в изхвърлянето и 201 килограма в изтласкването. Той обаче остана извън тройката и в двете отделни движения. Бронзът в изхвърлянето стана притежание на Саркис Мартиросян от Австрия със 172 килограма, а в изтласкването в тройката влезе турчинът Онур Демирджъ с 202 килограма.

В отборното класиране България практически си гарантира крайния успех с петте си златни медала. В отделното класиране по категории страната ни също води убедително с 13 златни отличия.

По-късно днес приключва българското участие на първенството в Тирана с участието на Джесика Иванова в категория до 87 килограма при жените.