СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Интернет страницата на германското канцлерство беше блокирана днес в продължение на часове. Паралелна хакерска атака бе осъществена и срещу сайта на Бундестага – парламента.

Отговорността за срива пое хакерска група, представила се като CyberBerkut. Така тя изразявала острия си протест срещу предстоящото посещение в Берлин на украинския премиер Арсений Яценюк. Той пристигал в Берлин да моли за финансова подкрепа и така да удължи горещия конфликт в Източна Украйна. Германия в никакъв случай не бивало да оказва политическа и финансова подкрепа на “престъпния  режим в Киев, хвърлил Украйна в кървава гражданска война”.

По програма Яценюк трябва да бъде приет от канцлерката Ангела Меркел в 12 ч утре, 8 януари, с военни почести. След час и 15 минути разговори е насрочена пресконференция на двамата правителствени ръководители.

Правителственият говорител Щефен Зайберт потвърди, че сайтът на канцлерството е бил атакуван в 10 ч днес. Блокадата продължи над 4 часа.

“Мога само да кажа, че за нас това, което днес се случи, е тежко посегателство”, заяви Зайберт след лавина от журналистически запитвания и протести.

Германските журналисти, отразяващи работата на правителството и акредитираните чужди кореспонденти получават достоверна информация за програмата на канцлерката и за решенията на правителството от официалната интернет страница на канцлерството. За целта всеки получава личен код, с който може да се логне.

Зайберт нито потвърди, нито отрече, че зад хакерската атака стои CyberBerkut. Той само уточни, че системата е била напълно парализирана и незабавно са били предприети контрамерки.