"Независимо от факта, че новините започват с "в тези тежки времена", смея да кажа, че посоката, която зададохме тогава, доведе до това, че България върви успешно напред, независимо от факта, че твърде много хора не успяха да впишат собствените си съдби в този национален растеж, останаха извън борда дори на средното благоденствие у нас. Работете оттук нататък тази ножица да се свива."

Така се обърна към днешните управляващи президентът (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.) Петър Стоянов, който днес навърши 70 години, цитиран от БТА. Той се върна 25 години назад в словото си на конференцията "Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)". Форумът в резиденция "Бояна" е посветен на 25-годишнината от встъпването в длъжност на Стоянов като държавен глава и 25 години от трите знакови събития, които промениха в голяма степен най-новата история на България и за които той изигра ключова роля. 

"Мислех, че на моята възраст и житейски опит почти нищо не може да ме развълнува, но съм истински развълнуван от това, което се случва днес", отбеляза той. Този панел беше ценен, защото ни върна 25 години назад и важното в него не е моето участие като президент в тези три ключови събития, които обърнаха посоката на страната ни, а че това време ни отправя към годините на истинската вяра и надежда в новото, по-добро бъдеще на България, изтъкна Стоянов. Според него, ако е имало романтика в прехода, то това са били именно тези години, а трите ключови събития са разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато той върна мандата на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд.

"Днес за първи път сме в един лагер и с победителите, и с победените от последната война - Германия, Австрия, Франция", подчерта още като позитив Петър Стоянов.

Той се върна и към вчерашния 24 май, преминал под знака на "Върви, народе възродени". Във всяко време има и радост, и разочарование - в крайна сметка българският народ ще запомни Стоян Михайловски с оптимистичния химн "Върви, народе възродени", посочи Петър Стоянов.

"Моля се политиците от нашето поколения да бъдат запомнени като хора, мислещи за България, хора, задали вярната посока, която ще се следва оттук нататък."

"Всички грешки, които сме допускали, все пак, не позволиха да загубим честта си", добави той.

Стоянов получи сребърна значка от Соломон Паси. Прочетени бяха приветствия от поета и драматург Стефан Цанев, писателя Георги Господинов, поета Иван Цанев. На форума присъстваха политици, общественици, културни дейци. Конференцията завърши с импровизирано изпълнение на участниците на "Многая лета".