Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В над 80 американски посолства по целия свят, включително и в това в София, има разположено оборудване за събиране на информация от радио и електронно подслушване.Това пише в интернет известният британски разследващ журналист Дънкан Кемпбъл, цитиран от БГНЕС.

Тези съоръжения са на "Специалната служба за събиране на данни" /The Special Collection Service (SCS) към Агенцията за национална сигурност (АНС) и Централното разузнавателно управление (ЦРУ)/.

Същото оборудване има в посолствата в Европа, Южна Америка и Близкия Изток. На покрива на всяка сграда или на последните й два етажа, които са без прозорци, има устройства за скриване на антените за подслушване на мобилни телефони, безжичен интернет, радио наблюдение и устройства за "събиране" на информация от комуникацията между градската и държавната управа.

В Берлин американското посолство се намира в непосредствена близост до Бранденбургската врата и има директен изглед към Бундестага и кабинета на канцлера Ангела Меркел. Списание "Шпигел" написа, че площадката на покрива на сградата на посолството е била използвана за подслушване на комуникациите на германското правителство и бизнеса в страната.

В Женева американското посолство гледа към централата на ООН и има поне един етаж без прозорци за оборудване за подслушване. В Загреб посолството също има подобна структура на покрива, а последният етаж няма нито един прозорец.

В посолството в България ситуацията не е по-различна, пише Кембъл и публикува снимка на посолството. То се намира южно от центъра на София, като последният му етаж е без прозорци, подобно на останалите сгради на американски посолства.

Всяка сграда на американско посолство, в която има оборудване за подслушване, има поне един етаж без прозорци, както и навеси и постройки на покрива. Всички те изглеждат сякаш в тях има асансьор или климатици. Понякога има светли на цвят панели, които представляват диелектрични "радио прозорци", които позволяват на всички видове радио сигнали да бъдат прихванати. Тези панели са направени от специален материал, който не провежда електричество. По този начин слабите радио сигнали от всички краища на града се улавят по-лесно.

Често зад радио прозорците има различни специални антени, сателитни чинии за събиране на всякакви видове информация от търговски и цивилни мобилни телефони и интернет трафик.

Секретните устройства за подслушване не се проверяват, а са под закрилата на дипломатическия имунитет.

Консултантът на "Шпигел" Дънкан Кемпбъл засне филм в подобно изведено от експлоатация британско съоръжение, в което са използвани същите техники, прилагани и сега от САЩ и Великобритания за шпиониране на европейските столици.

Разследванията на Кемпбъл през 1999 г. разкриха по телевизията как Великобритания тайно е подслушвала и анализирала цялата международна кореспонденция на Ирландия. По-късно тези дейности бяха осъдени като незаконни от Европейския съд за правата на човека.

P.S. от редактора

По-старите жители на столицата сигурно помнят, че американското посолство преди се намираше на сегашната улица "Съборна" в центъра на София. От последния етаж имаше пряка видимост към Министерския съвет, а по-късно след 1971 г. и към сградата на Държавния съвет, сега президентството. По въздушна линия разстоянието до двете сгради е между 100-200 метра. Така че оттам идеално се подслушваше всичко, каквото се говори зад иначе дебелите зидове. Години наред комунистическите власти настояваха американските дипломати да се преместят в друга сграда. Но разузнавателните служби на САЩ не даваха и дума да се издума. Чак по-късно - след 2000-та година, те приеха да се настанят в новата постройка, която обаче е на 100 метра от правителствена болница. И естествено всички болести на властта са известни на ЦРУ. Освен това, когато даден партиен вожд е неразположен, при него се струпва обкръжението му, за да получи ценни указания как да ръководи партията и държавата. И пак всичко бързо става известно на САЩ. 

Ключови думи

Коментари

Нитиш

Мамка му. Еби му меча. А руското посолство как е?

Аман от рубладжии ей.

Радев

Е, щом са братята хамериканци за какво да го правим на въпрос? Виж, да бяха рашистите...Мамицата им щяхме да разкатаем.

SRQBoyboy

Руското посполство поддържаше в България апарат от 2000 души - все дипломати :) сега не зная какъв им е броят, но в България има и хиляди руски "фирми"...

THE REFORMIST

Очевидно това не е проблем само у нас. Но някак си се опитва да ни се вмени омраза към САЩ, която да се неутрализира с любов към Русия. Подобни посоки на разсъждение са безплодни и опасни. Да се преразгледат международните договорености за посолствата и дипломатическите имунитети. Разчитам Германия да постави въпроса за подслушванията между съюзни държави в рамките на НАТО. Подслушването е прагматично, защото е вид застраховка за подслушващата страна, но руши доверието между съюзниците. По-добре да се изгради система за взаимно осведомяване и споделяне на повече информация.

Най-добре е да ги изгониме всичките...

И тия ги наричаме "приятели"... Терорист №1 в света...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.