Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващите партньори на "Експат Капитал" Никола Янков и Николай Василев отдавна заострят вниманието на обществеността към недисциплинираната бюджетна политика в България – особено с оглед на потенциалното ни приемане в еврозоната. Като много други икономисти и представители на бизнес средите, те са притеснени от хроничните и ускоряващи се дефицити, които водят до нарастване на публичния дълг на страната, пише в съобщението.

Затова компанията е инсталирала специален екран на балкона на своя офис на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Г. С. Раковски" – диагонално срещу Военния клуб. Екранът е наречен "Часовник на дълга" и показва приблизителното ниво на българския публичен дълг.

Към момента часовникът показва над 31 милиарда лева и сумата расте всяка секунда. Използвани са последните данни от сайта на Министерството на финансите, като "Експат" ще коригира числата динамично, когато се публикуват нови данни.

Прогнозата на експерти е, че дългът расте средно с 362 лв. на секунда, с 21,701 лв. на минута, с 1,3 милиона лв. на час или с 31.25 милиона лв. на ден. Разделено на около 2 милиона семейства, всяко семейство средно дължи над 15 хиляди лева.

По последни данни на БНБ, обявени и от БТА, брутният външен дълг на страната в края на февруари 2022 г. възлиза на 41 909.5 млн. евро (55,8 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт - БВП), което е с близо 2,917 млрд. евро (7,5 на сто) повече в сравнение с края на февруари 2021 г. (почти 39 млрд. евро, 57,5 на сто от БВП).  

Брутният външен дълг на сектор "Държавно управление" в края на февруари 2022 г. е малко над 8 млрд. евро (10,7 на сто от БВП). Спрямо края на февруари 2021 г. (7944,5 млн. евро, 11,7 на сто от БВП) той се увеличава с 62,4 млн. евро (0,8 на сто). 

БТА

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.